Friday, 19 April 2024, 01:20

Αθήνα: 17°C

    ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

    Δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι γνωρίζεις έναν τόπο αν πρώτα δεν έχεις γνωρίσει την ιστορία του

    Σκορπιός: Πολυτέλεια, Έρωτας, Θάνατος

    Σκορπιός: Πολυτέλεια, Έρωτας, Θάνατος

    Αλεξίας Φεσσά
    της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
    Ο Σκορπιός είναι μικρό νησί στα δυτικά της Λευκάδας, στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων. Είναι ίσως ένα από τα πιο διάσημα ιδιωτικά νησιά, αφού κάποτε άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Το πανέμορφο νησάκι, έχει φιλοξενήσει λαμπερά πάρτι αλλά και προσωπικότητες, ενώ η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων.
    Ιστορία

    Αρχαιότητα

    Το νησάκι πρωτοκατοικήθηκε περί το 625 π.Χ, όπου στο νησί της Λευκάδας έχουν εγκατασταθεί Κορίνθιοι.

    Μεσαίωνας

    Αργότερα, η περιοχή κατακτάται από τους Ρωμαίους, ενώ κατά τον 12ο αιώνα, στο νησί γίνεται καταφύγιο πειρατών. Όλη η θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Σκορπιό καθίσταται ως μια από τις επικινδυνότερες για την ναυσιπλοία, ωστόσο οι πειρατές αφήνουν και μια σημαντική ανάμνηση πάνω στο νησί, Πρόκειται για έναν πύργο χτισμένο στην προεξοχή του νησιού με το όνομα «Καστρί». Σύμφωνα με τον ιστορικό Π. Ροντογιάννη, μετά την εποχή των πειρατών και λίγο μετά την αρχή της Ενετοκρατίας στην περιοχή, το νησί παραμένει ακατοίκητο.

    Ενετοκρατία

    Ο Σκορπιός γίνεται για πρώτη φορά ιδιόκτητο νησί την εποχή που σε όλη την γύρω περιοχή κυριαρχούν οι Βενετοί. Μια συμβολαιογραφική πράξη του 1755 αποκαλύπτει ότι ένας ιδιώτης, όνοματι Antonio Trevisan έχει γη στον Σκορπιό, που νοικιάζει προς αξιοποίηση στους Γιάννη και Στάθη Προσαλέντη.

    Οικογένεια Μαυροειδή

    Χρόνια αργότερα, η κυριότητα του νησιού περνά στην οικογένεια με το όνομα Settini, προερχόμενη από την Βενετία. Το 1892, οι ιδιοκτήτες του Σκορπιού, ,οικογένεια Σεττίνι ,αποφασίζουν να μεταβιβάσουν τον Σκορπιό στους Λευκαδίτες μεγαλέμπορους αδερφούς Μαυροειδή.

    Οι μεγαλέμποροι αγοράζουν τον Σκορπιό ως δώρο στην όμορφη Κερκυραία αρχοντοπούλα Μαρία Μουστοξύδη, ανιψιά του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που μπαίνει ως νύφη στην οικογένειά τους. Η οικογένεια Μαυροειδή έχτισε ένα όμορφο αρχοντικό, καθώς και κατοικίες για τους εργάτες, χάραξαν δρόμους, καλλιέργησαν αμπελώνες και οπωροφόρα δέντρα. Έφτιαξαν, επίσης, μια μικρή εκκλησία, τον προκάτοχο της εκκλησίας που έφτιαξε αργότερα ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εκεί, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση.

    Θεοδόσης Μουστοξύδης

    Αρκετά μέλη της οικογένειας Μαυροειδή θα φύγουν γρήγορα από τη ζωή, αφήνοντας έναν και μοναδικό κληρονόμο για να αναλάβει το νησί: Τον Θεοδόση Μουστοξύδη, άνθρωπο του πνεύματος, με λαμπρές σπουδές σε Παρίσι και Γενεύη. Το 1938, ο Θεοδόσης Μουστοξύδης έρχεται στην Ελλάδα με την δεύτερη σύζυγό του, την Γαλλίδα Νάνσυ και εγκαθίστανται μόνιμα στον Σκορπιό. Το 1941, πουλάει τον Σκορπιό σε μια ελληνοιταλική εταιρεία εμπορίου με την επωνυμία Societa Amonica comerciale Italo-Grecaνέναντι 15 εκατ. κατοχικών δραχμών.

    Το 1943, η κυριότητα του νησιού περνά και πάλι στην οικογένεια Μουστοξύδη, καθώς κάνει χρήση του νόμου περί δικαιοπραξιών εχθρών και μεσεγγυήσεως εχθρικών περιουσιών, οπότε το συμβόλαιο με την εταιρεία εμπορίου θεωρείται άκυρο. Ο Θεοδόσης Μουστοξύδης προβαίνει στη σύναψη μιας σειράς καλλιεργητικών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, βάζοντας τον Σκορπιό σε υποθήκη. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στην συνέχεια θα τον οδηγήσουν να χωρίσει τον Σκορπιό σε 14 τεμάχια και να βάλει αγγελία στις εφημερίδες, η οποία γνωστοποιεί ότι πουλά τα κομμάτια γης της νησίδας σε ασήμαντες τιμές.
    «Τρούμαν»

    Στις 15 Οκτωβρίου 1953, ο Σκορπιός, μαζί με τη νησίδα Καστρί, μεταβιβάζεται στην λευκδίτικη οικογένεια Φίλιππα έναντι 740 εκατ. κατοχικών δραχμών. Την πληρωμή έκανε ο Ελληνοαμερικανός συγγενής της οικογένειας, Γεώργιος Φίλιππας, γνωστός και ως «Τρούμαν». Η οικογένεια Φίλιππα αναλαμβάνει να εξοφλήσει και ολόκληρο το ποσό της υποθήκης (17,5 εκατ. κατοχικές δραχμές) στην Αγροτική Τράπεζα. Η οικογένεια Φίλιππα εγκαθίσταται στον νησί, με στόχο τη γεωργική του εκμετάλλευση.

    Αριστοτέλης Ωνάσης

    To 1963 ο Σκορπιός πωλήθηκε έναντι 3 εκατ. δραχμών στον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος χρησιμοποίησε το νησί ως ιδιωτικό θέρετρο και τόπο κατοικίας. Ο εφοπλιστής ανακαίνισε τη βίλα που υπήρχε στο νησί από τον 19ο αιώνα, δίνοντάς της μάλιστα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, και κατασκεύασε λίγα ακόμη κτίρια, καθώς και ιδιόκτητο λιμάνι όπου για πολλά χρόνια ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του Χριστίνα. Πέντε χρόνια χρειάστηκαν, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση του νησιού. Αυτό το διάστημα, η σύντροφός του Μαρία Κάλλας, ήταν στο πλευρό του και θεωρούσε τον εαυτό της οικοδέσποινα του Σκορπιού. Στο νησί υπάρχει και το κοιμητήριο της οικογένειας Ωνάση, καθώς κοντά στο εκκλησάκι του βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας.

    Ποιος ήταν ο Ωνάσης

    Γεννήθηκε στο Κοκάργιαλι της Σμύρνης το 1906. Γιος καπνέμπορου, φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και μετά την μικρασιατική καταστροφή κατέφυγε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, ενώ το 1923 μετανάστευσε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Άνθρωπος ανήσυχος και φιλόδοξος, ασχολήθηκε αρχικά με το καπνεμπόριο και κατόπιν με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους πλουσιότερους εφοπλιστές της εποχής. Με το τέλος του πολέμου, το 1946, παντρεύεται την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Τίνα (Αθηνά), και αποκτούν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στην Νέα Υόρκη. Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, το ζευγάρι χώρισε.

    Πολύ γρήγορα ο Ωνάσης, χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, κυρίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων. Το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας, με την οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση. Βαθιά ερωτευμένη με τον Ωνάση, η Κάλλας εγκατέλειψε σχεδόν τη σταδιοδρομία της στην όπερα.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 γοητεύτηκε ,όμως, από τη χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Τζάκι Κένεντι. Η τραγική δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφού του δολοφονημένου συζύγου της, τον Ιούνιο του 1968, δεν απέτρεψε τη Τζάκι να επισημοποιήσει τον δεσμό της με τον Έλληνα κροίσο, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα. Ο γάμος τους τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Σκορπιού, τον Οκτώβριο του 1968. Η Τζάκι Κένεντι έγινε Τζάκι Ωνάση, Τζάκι "Ω" όπως έμεινε στην ιστορία.

    Ο γάμος του Ωνάση με την Τζάκι είναι και η αρχή της χρυσής για το Σκορπιό εποχής, με πρίγκιπες, βασιλιάδες, αρχηγοί κρατών και κάθε είδους διασημότητα να φιλοξενούνται στο νησί για αλησμόνητα γλέντια. Η Τζάκι, γνωστή για το γούστο της από την διακόσμηση του Λευκού Οίκου, ανέλαβε και την διακόσμηση των οικιών στο Σκορπιό, όπως το ροζ σπίτι. Σε αυτό βοήθησε ο προσωπικός της φίλος και διάσημος για την εποχή διακοσμητής, Μπίλι Μπάλτουιν.
    Η πτώση

    Στις 24 Ιανουαρίου 1973, το μικρό αμφίβιο αεροσκάφος Piaggio 136, συντρίβεται, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Χειριστής, ο 25χρονος μονάκριβος γιος του Α. Ωνάση, Αλέξανδρος, ο οποίος αργά το απόγευμα εκείνης της ημέρας του Γενάρη αφήνει την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ, εξαιτίας της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη. Ο πρόωρος θάνατός του, επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ. Ένα χρόνο αργότερα, απεβίωσε και η μητέρα του Αλέξανδρου, Τίνα. Ο Ωνάσης πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, από βαρύτατης μορφής μυασθένεια. Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή. To 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το εγχειρίδιο ενός εφοπλιστή από τις εκδόσεις Ariston Books, για τη ζωή του Ωνάση.

    Σήμερα

    Μετά και τον θάνατο της Χριστίνας, τον Σκορπιό κληρονόμησε η κόρη της, Αθηνά Ρουσσέλ-Ωνάση, η οποία το 2013 εκμίσθωσε το νησί στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ στην φημολογούμενη τιμή των 120 εκατ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι η διαθήκη του Ωνάση όριζε ότι το νησί πρέπει να παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο. Η οικογένεια Ριμπολόβλεβ σκοπεύει να κατασκευάσει στο νησί πολυτελή καταλύματα και βίλες.

    Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή και στο «Pink House», το σπίτι που είχε διακοσμήσει η Τζάκι Ωνάση σε χωριάτικο στυλ και η Χριστίνα, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της, είχε δώσει εντολή να γίνει μοντέρνο, ίσως για να μην της τη θυμίζει. Σήμερα το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μεταμορφωθεί σε ένα μικρό παλάτι. Σε αυτό υπάρχει και ένα μεγάλο δωμάτιο - μουσείο, με διάφορα αντικείμενα της οικογένειας Ωνάση.

    Σκοπός της οικογένειας είναι να κατασκευαστεί ένα σπίτι για τους ίδιους αλλά και δύο ή τρία ακόμη για τους φιλοξενούμενούς της, αφού ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ όταν έρχεται μένει στη θαλαμηγό του, ενώ η κόρη του ενίοτε μένει στο σπίτι της Χριστίνας Ωνάση. Άνοιξαν δρόμοι, εγκαταστάθηκαν και γραμμές Ιντερνετ έτσι ώστε όλο το νησί να έχει WiFi, έγινε αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το προσωπικό και τους επισκέπτες, όπου σε αρκετά σημεία του Σκορπιού μπορεί κανείς να δει ειδικές παροχές ρεύματος προκειμένου να φορτίζονται. Το κόστος της μεταμόρφωσης έχει ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα το μπάτζετ που υπολογίζει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ για το νησί αυξάνει συνεχώς. Τα μέτρα προστασίας έχουν ενισχυθεί με την τοποθέτηση ειδικών καμερών, αλλά και με τους άνδρες ασφαλείας.

    Επιλογή Περιοχής

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη