Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Ο Κολοσσός των Ναξίων

Το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Απόλλωνα στη Δήλο, το οποίο ήταν ορατό από τη θάλασσα υψωνόταν σε μια βάση 32 τόνων. Ο Κολοσσός των Ναξίων είχε ύψος 9,5 μέτρα, χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. και στη βάση του κατέληγε η Λεωφόρος των Λεόντων.

Ο ολύμπιος Θεός απεικονιζόταν με μακριά μαλλιά, στιβαρούς ώμους και είχε το αριστερό πόδι λίγο πιο μπροστά από το δεξί. Το κεφάλι του ξεπερνούσε σε ύψος τα υπόλοιπα κτίρια του νησιού.

Στη βάση του υπήρχε η επιγραφή: «Το Αυτό λίθο ειμί άνδρας και το σφέλας». Σήμαινε: «είμαι από τον ίδιο λίθο άγαλμα και βάση». Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Νάξιοι πρόσθεσαν την επιγραφή «ΝΑΞΙΟΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙ».

Όταν ένας τεράστιος φοίνικας που είχε φυτέψει ο Νικίας το καταπλάκωσε, το άγαλμα έπεσε από τη βάση. Τον 17ο αιώνα ιταλοί περιηγητές προσπάθησαν να σηκώσουν το πεσμένο άγαλμα, χωρίς επιτυχία. Όμως, έκαναν σκίτσα με τα μέρη του αγάλματος που ήταν στο έδαφος.

Ο Ολλανδός περιηγητής Seger de Vries ανέφερε ότι το άγαλμα ήταν σπασμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια, το κεφάλι με τον κορμό και τη λεκάνη. Ο Γάλλος γιατρός και αρχαιολόγος Jacob Spon είχε αναφέρει ότι οι ντόπιοι του είπαν ότι το πρόσωπο του αγάλματος είχε πριονιστεί από τον Ενετό διοικητή της Τήνου, ο οποίος είχε προσπαθήσει να το μεταφέρει.

«Ο Κολοσσός υπήρξε θύμα της καταστροφικής μανίας των Ενετών, οι οποίοι ανίκανοι να το μεταφέρουν όπως το είχανε μεταφέρει ο Νάξιοι άθικτο από το νησί τους στη Δήλο, πριόνισαν το άγαλμα για να μπορέσουν να το μεταφέρουν», γι’αυτό καταστράφηκε, ανέφερε στη «Μηχανή του Χρόνου» η κ. Καλογιάννη.

Το άγαλμα ήταν πολύ βαρύ, οπότε επιτήδειοι δεν μπόρεσαν να το κλέψουν. Αυτός ήταν ο λόγος που εγκατέλειψαν ορισμένα κομμάτια του στο Αρτεμίσιο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Ο Κολοσσός των Ναξίων διασπάστηκε και τα μέλη του έμειναν διάσπαρτα.

Σήμερα στη Δήλο βρίσκεται μέρος του αριστερού χεριού, τμήμα του κορμού και της λεκάνης και η βάση, η οποία ζύγιζε 32 τόνους και μάλλον αυτός ήταν ο λόγος που δεν κατάφεραν να τη μεταφέρουν από το σημείο που στήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Το χέρι βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου και ένα τμήμα του αριστερού ποδιού στο Βρετανικό Μουσείο.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση