Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη

Μια πύρινη ομιλία για την Μακεδονία και την ΠΓΔΜ εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου καταγράφηκε κοσμοσυρροή για το συλλαλητήριο. Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» και μια ελληνική σημαία 150 τ.μ να καλύπτει την πλατεία, πολίτες από όλη την Ελλάδα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Για την εκδήλωση έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Οι διοργανωτές μιλούν για 1,5 εκατ. συμμετέχοντες, ωστόσο η Αστυνομία κάνει λόγο για 140.000 στο Σύνταγμα.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και άρχισε όπως ήταν αναμενόμενο το κονταροχτύπημα κυβέρνησης και ΝΔ μέσω επίσημων δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συλλαλητήριο, η κυβέρνηση χλευάζει τη ΝΔ που περίμενε εκατομμύρια διαδηλωτών και η ΝΔ διαβάζει στη συγκέντρωση απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του.

Η επιθετική στάση του Μαξίμου απέναντι στη ΝΔ ήταν κοινή στις κυβερνητικές δηλώσεις τόσο πριν όσο και μετά το συλλαλητήριο. Ωστόσο την ανακοίνωση του Μαξίμου μετά το συλλαλητήριο είναι εμφανής και η ανακούφιση, αφού η συγκέντρωση δεν συγκέντρωσε τα εκατομμύρια κόσμου που προσδοκούσε η ΝΔ, δίνοντας και έντονη αντικυβερνητική χροιά στη διαδήλωση.
Φθάνοντας στο Σύνταγμα, ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Στην εντόνως συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης τόνισε ότι όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του δεν είναι εθνικισμός, αλλά πατριωτισμός.

«Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική» ήταν το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

Παρά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πλατεία Συντάγματος, με συνεργάτες του να λένε χαρακτηριστικά ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έχει σήμερα ραντεβού με την ιστορία.

Εκτός από τον κ. Θεοδωράκη, μίλησαν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ο οποίος διάβασε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Κασιμάτης: Πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό
Δωρόθεος: Ας γίνει το συλλαλητήριο μήνυμα εθνικής ομοψυχίας

Το συλλαλητήριο συντόνιζαν: Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων International Hellenic Association, Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο, Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Με κεντρικό σύνθημα «καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό» οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ειρηνικά ενάντια στο συλλαλητήριο για την ΠΓΔΜ.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση