Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Κοινό μήνυμα για συνεργασία στη συνάντηση με τον Σιλέγκωφ

Μήνυμα ενότητας έστειλαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Σκοπίων κατά τη συνάντησή τους καθώς, όπως υπογράμμισαν, πρέπει οι κυβερνήσεις τους να δείξουν πολιτική βούληση προτάσσοντας το μέλλον των δυο χωρών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση πάνω στην οποία οφείλουμε να συμβάλλουμε ως δήμαρχοι. «Είναι κοινή μας διαπίστωση ότι η δυναμική των πόλεων είναι, σήμερα, μεγαλύτερη από ποτέ. Οι πόλεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βγουν μπροστά και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων και μεγάλων προκλήσεων», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος των Σκοπίων Πέτερ Σιλέγκοφ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να βρεθούν λύσεις για τους πολίτες. Μάλιστα, ανέφερε πολλές φορές τη λέξη «φιλία», ενώ όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και για το θέμα των αγαλμάτων και της ονοματοδοσίας των δρόμων, τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού για να προσθέσει ότι δεν βοηθούν οι δηλώσεις τη στιγμή που οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται.

Οι δυο πρωτεύουσες θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα κοινωνικής και ψηφιακής πολιτικής και αστικής ανάπτυξης, ενώ ο κ. Καμίνης μέσα στο 2018 θα επισκεφθεί και αυτός με τη σειρά του τα Σκόπια.

Η πρόσκληση του κ. Καμίνη προς τον Σκοπιανό ομόλογό του εντάσσεται στην πολιτική συνεργασίας μεταξύ των πόλεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα.

«Με τον δήμαρχο Σκοπίων αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πόλεων. Μια συνεργασία που ξεκινάει σήμερα, θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες και βδομάδες, θα συνεχιστεί με μία δική μου επίσκεψη στα Σκόπια το προσεχές διάστημα και θα οδηγήσει στην υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας των δύο πόλεων» τόνισε ο κ. Καμίνης δίνοντας το στίγμα της επίσημης επίσκεψης του σκοπιανού ομολόγου του και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για θέματα κοινωνικής πολιτικής, αστικής ανάπτυξης, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ψηφιακής στρατηγικής. Μιλήσαμε όμως και για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες μας και την ανάγκη εμείς, οι τοπικές αρχές, να βρισκόμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους».

«Η χρονική περίοδος που γίνονται όλα αυτά έχει φυσικά τη σημασία της», επεσήμανε ο κ. Καμίνης και υπεραμύνθηκε της ανάγκης για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από κοινού από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών. «Εμείς, οι δήμαρχοι των δύο πρωτευουσών, συμφωνούμε στην ανάγκη για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα που την συνοδεύουν. Οφείλουμε λοιπόν να συμβάλλουμε εποικοδομητικά – και από το ρόλο που μας αντιστοιχεί – προς την κατεύθυνση αυτή, φέρνοντας τις πόλεις και τους πολίτες μας πιο κοντά», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Και κατέληξε ο κ. Καμίνης : «Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε εμείς που διαπραγματευόμαστε. Δεν είμαστε εμείς που καλούμαστε να επιλύσουμε τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές για τόσα πολλά χρόνια. Περιμένουμε από τις κυβερνήσεις μας να δράσουν με τρόπο εθνικά υπεύθυνο, εστιάζοντας στο μέλλον, προτάσσοντας αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες και όχι αυτά που τις χωρίζουν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος των Σκοπίων σημείωσε: «Η αμοιβαία συνεργασία σημαίνει άνοιγμα νέων ευκαιριών για ανάπτυξη και πρόοδο. Στόχος μας είναι, να είναι προς το συμφέρον των συμπολιτών μας. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας, ότι οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στην καθημερινή ζωή».

Ο κ. Σιλέγκωφ υπεραμύνθηκε της ανάγκης για ανταλλαγή εμπειριών και εμβάθυνσης- όπως είπε- της συνεργασίας και κατέληξε: «Η φιλία είναι μια αρετή που ταιριάζει σ το γενναίο. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι έχουμε με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη την ισχυρή βούληση και ικανότητα, να ενισχύσουμε τη φιλία μας στο μέλλον».

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Σκοπιανού ομολόγου του και της συνοδείας του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αργότερα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένες συναντήσεις συνεργασίας του δημάρχου των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ και της αντιπροσωπείας του, με αντιδημάρχους της Αθήνας και ατζέντα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε συνέντευξη του στο ΕΘΝΟΣ, ο κ. Σιλέγκοφ σημειώνει για τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, ότι επιδιώκεται η ανταλλαγή εμπειριών, η βελτίωση και η εμβάθυνση της συνεργασίας καθώς και η καθιέρωση μίας πιο δυναμικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

Ο κ. Σιλέγκοφ κάει εκτενή αναφορά στο σχέδιο «Σκόπια 2014» του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο περιγράφει ως «έργο μεγαλομανίας, που σε κανένα τμήμα του δεν επικεντρώνεται, ούτε και σηματοδοτεί κάτι από το μέλλον της πόλης». Ιδιαίτερα για τα «αγάλματα Γκρούεφσκι» λέει ότι έχει δημιουργήσει μία επιτροπή από εμπειρογνώμονες που -μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογο- θα αποφασίσει σχετικά με την απομάκρυνσή τους. Επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο «Σκόπια 2014» χρησιμοποιήθηκε από το σύστημα Γκρούεφσκι «επιδέξια χειραγωγημένα για να αναστείλει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν το κράτος και οι πολίτες».
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση