Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Τα τραγούδια κι ο χορός που μας φέρνουν πιο κοντά

Μια φορά τον μήνα στην Αθήνα στήνεται ένας διαφορετικός χορός και ακούγονται διαφορετικά τραγούδια. Πρόκειται για τον κύκλιο χορό και το ενωτικό τραγούδι που υλοποιούνται συστηματικά και μεθοδευμένα για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από το έργο του φορέα «σπείρα», «δίνοντας έμφαση στο στοιχείο της ενοποιητικής δύναμης των επιλεγμένων μελωδιών - τραγουδιών απ' όλον τον πλανήτη και του παράλληλου κύκλιου χορού» όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια του προγράμματος, Μαρία Αγγελή.

«Το ενωτικό τραγούδι είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος μόνο που τότε δεν ονομαζόταν έτσι, διότι ήταν τελείως αυτόματο κι αυτονόητο σε πληθυσμούς της γης σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη με διάφορες παραδόσεις σύμφωνα με την κουλτούρα της κάθε φυλής», λέει η κ. Αγγελή.

Και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά, ο κύκλιος χορός ήταν ένα πολύ φυσικό κομμάτι της ζωής τους, διότι ο κύκλος ενώνει και τον συναντάμε στις συναθροίσεις των ανθρώπων σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη, στους Σαμάνους, Ασιάτες, Αφρικανούς στους περισσότερους ιθαγενείς πληθυσμούς ανά τον κόσμο».

Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει τραγούδια με απλούς στίχους και μελωδίες από λαϊκές και ιερές παραδόσεις της Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, Β. & Ν. Αμερικής, Αυστραλίας, νησιών του Ειρηνικού, καθώς και από κινήματα και ομάδες για την παγκόσμια ειρήνη μέσα από το τραγούδι, τον χορό και την ομαδική κίνηση. Η πλειοψηφία των τραγουδιών συνοδεύεται από απλές κινήσεις σε κυκλική διάταξη, οι οποίες τονίζουν τη σημασία και συμβολισμούς των τραγουδιών και ταυτόχρονα καλλιεργούν κλίμα ενότητας και σύνδεσης.

Μέσα από τις συναντήσεις, κάθε συμμετέχων/ουσα έχει την ευκαιρία:

- να συνδεθεί βαθύτερα και πιο σθεναρά με τις δικές του ηχητικές δονήσεις και κατ' επέκταση με την εσωτερική του δύναμη
- να αποδεχθεί τη φωνή του, ανακαλύπτοντας ποιότητές της και έτσι ποιότητες του εαυτού του, υποστηριζόμενος/η χωρίς καν να το αιτηθεί από την ομάδα σε αυτό του το ταξίδι
- να ασκηθεί στην εστίαση και στην απόλαυση της στιγμής
- να πειραματισθεί, παίξει, μοιραστεί με συνανθρώπους του μέσα από το ασφαλές πεδίο του ομαδικού τραγουδιού και του ομαδικού κύκλου
- να νιώσει τη δύναμη της ένωσης μέσα από τους ήχους και το αλληλέγγυο πνεύμα που χτίζει στιγμιαία το ομαδικό τραγούδι
- να γεμίσει θετικότητα και δύναμη
- να συμβάλλει στη δημιουργία ειρηνικών κοινοτήτων μέσα από το ομαδικό τραγούδι και τον κύκλιο χορό

«Οι συναντήσεις διαρκούν 1,5 με 2 ώρες κι όπως μεταφέρουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες την εμπειρία τους νιώθουν το άνοιγμα στην καρδιά, στην χαρά. Μάλιστα κάποιοι έχουν διατυπώσει ότι αποδέχονται τον εαυτό τους και νιώθουν μια πνευματική σύνδεση. Είναι μια αγχολυτική μέθοδος, προτείνεται σε ανθρώπους με έντονους ρυθμούς ζωή, διότι θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη, θα είναι περισσότερο αποτελεσματικοί, ταυτόχρονα το προτείνουμε σε ανθρώπους που δουλεύουν με ομάδες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, στελέχη επιχειρήσεων. Κάποιες από αυτές τις πρακτικές μπορούν να αξιοποιηθούν στην καθημερινότητά μας».

Παρόμοιες βιωματικές συναντήσεις πραγματοποιούνται και εκτός Αθηνών, προς το παρόν σε κοινότητες στην Λακωνία, ενώ υπάρχει απώτερος στόχος να γίνουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως και σε πολλά σχολεία.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση