Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Καλαμάτα: Ένα μονοπάτι 200 ετών γίνεται μνημείο

Σε μνημείο «προβιβάστηκε» με απόφαση του Δήμου Καλαμάτας το παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι, το οποίο συνδέει τους οικισμούς της Κάτω Βέργας, της Άνω Βέργας και τον Άγιο Γεώργιο, καθώς τα ξερολιθικά λιθόστρωτα, σε όποια κατηγορία ή μορφή και να συναντώνται, αποτελούν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι αποτελεί τεκμήριο τόσο για την μελέτη των ειδικών αυτών κατασκευών από τεχνική άποψη, όσο και για την οργάνωση και λειτουργία της ευρύτερης περιοχής και κατά συνέπεια η διατήρηση και προστασία του μονοπατιού είναι σημαντική για την τεκμηρίωση της εξέλιξης από κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική άποψη στα μέσα του 19ου αιώνα.

Το συγκεκριμένο γραμμικό μονοπάτι με διαδρομή μήκους 2,5-3 χιλιομέτρων, το οποίο συνδέει τους ανωτέρω οικισμούς, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αστικό χώρο της πόλης της Καλαμάτας και είναι εύκολα προσβάσιμο από τους κατοίκους της.

Συνεπώς ο χαρακτηρισμός του ως μνημείου, θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα, πέρα από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του, άμεσα απαραίτητες για το τμήμα από Άνω Βέργα μέχρι την εκκλησία του Αγ.Γεωργίου, παράλληλα να μπορούν να υλοποιηθούν και με μικρές παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον του. Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν ξύλινα καθιστικά ,ξύλινη περίφραξη, πινακίδες πληροφόρησης , διαμόρφωση-επισήμανση της αρχής και του τέλους του, θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του μονοπατιού , στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του ορειβατικού τουρισμού, καθώς και στην γενικότερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και αρχιτεκτονικής. Τέλος, επισημάνθηκε ότι από τον χαρακτηρισμό αυτό δεν θα επηρεάζονται εμπράγματα δικαιώματα οποιωνδήποτε πολιτών.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση