Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Απονεμήθηκαν τα βραβεία πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Με μία σεμνή αλλά συμβολική τελετή, στο Δημαρχείο της Ερμιόνης, και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, απονεμήθηκαν τα πρώτα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, αποφάσισε να θεσπίσει από φέτος τον ετήσιο αυτό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και με τον οποίο θα τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2018 απονεμήθηκαν στον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένο παγκοσμίως αρχαιολόγο, κύριο Νικόλαο Σταμπολίδη, για την συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης.

Την απονομή των βραβείων έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία και στόχο την προάσπιση του πολιτισμού μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε εκτενώς για το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη για αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος μετά την καταστροφή του από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Δημήτριος Σφυρής από την πλευρά του μίλησε αναλυτικά για τον θεσμό των βραβείων και την προσωπικότητα της Μαριάννας Β Βαρδινογιάννη.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κύριος Χρήστος Δάγκλης αναφέρθηκε στους λόγους θέσπισης των «Βραβείων Πολιτισμού» από τον Δήμο Ερμιονίδας.

Αποδεχόμενος το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ο κύριος Νίκος Σταμπολίδης έκανε λόγο για μία μεγάλη τιμή, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, χρησιμοποιώντας μία φράση του Άγγλου ποιητή Philip Sydney, «είναι μεγάλη ευτυχία να σε επαινούν οι παινεμένοι». Ο κύριος Σταμπολίδης μίλησε εκτενώς για την έννοια του πολιτισμού, τονίζοντας ότι επίκεντρο του πολιτισμού είναι πάντοτε ο άνθρωπος.

Το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» παρέλαβε ο Πρόεδρός του, κύριος Γιάννης Σπετσιώτης.

Εμφανώς συγκινημένη για την μεγάλη τιμή που της επεφύλαξαν οι συντοπίτες της, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνεχάρη τους βραβευθέντες και έκανε εκτενή αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς που την συνδέουν με την ιδιαίτερη πατρίδα της.

Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ενώ θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρα της, και με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού», ανακοίνωσε ότι, μέσω του ομώνυμου Ιδρύματος, από το 2019 θεσπίζονται δύο υποτροφίες, οι οποίες θα αφορούν αριστεύσαντες πτυχιούχους που κατάγονται από την Αργολίδα, για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Αρχαιολογίας και στον τομέα των Καλών Τεχνών.

Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη αναφορά στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση