Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Ομηρικό θεματικό πάρκο στη Χίο

Ο Όμηρος αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες παγκόσμια προσωπικότητες. Η αξιοποίηση της παράδοσης που θέλει τον Όμηρο να έχει ζήσει και διδάξει στη Χίο, αποτελεί ένα στοίχημα για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την προβολή της πολιτιστικής της ταυτότητας στην τουριστική αγορά. Για την περιοχή της Δασκαλόπετρας, είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί σε τόπο φιλοξενίας επισκεπτών που θα την καταστήσουν ένα σημαντικό πόλο πολιτισμικού τουρισμού για το νησί.

Η Δασκαλόπετρα ή Βρύση του Πασά, είναι ένας τόπος φορτισμένος από την φυσική του διαμόρφωση – ανάμεσα στα βράχια και στη θάλασσα - και από τις μυθολογημένες αντιλήψεις για το παρελθόν του. Βρίσκεται ανάμεσα στο βραχώδες τοπίο του Ράκτη, στην απόληξη της διαδρομής των νερών του και σε μια από τις πιο καθαρές παραλίες σε απόσταση λίγων λεπτών από την πόλη της Χίου. Αρχαιολογικά χαρακτηρίζεται από το ιερό της Κυβέλης που δεσπόζει στο χώρο ως διαμόρφωση ενός βράχου και από μια οθωμανική κρήνη. Στην παράδοση όμως ταυτίζεται με το σχολείο του Ομήρου και την διεκδίκηση του τίτλου της πατρίδας του ποιητή από το νησί της Χίου.

Ο κεντρικός χώρος της Δασκαλόπετρας μπορεί να αξιοποιηθεί με την δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου και Κέντρου Πληροφόρησης για τον Όμηρο και την Ομηρική κληρονομιά, καθώς και τη διαμόρφωση του χώρου εκτός αρχαιολογικής περιοχής σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο.

Το μουσείο ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνει:

-Tρισδιάστατη αναπαράσταση της Τροίας.
-Παρουσίαση των Ομηρικών Επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.
-Διαδραστικό πρόγραμμα «αναζητώντας τον Όμηρο».
-Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «η καθημερινή ζωή την εποχή του Ομήρου».

Tο θεματικό πάρκο θα φιλοξενεί αντίγραφα αντικειμένων γνωστών από τα ομηρικά έπη, όπως ο Δούρειος Ίππος και η ασπίδα του Αχιλλέα και μια αναπαράσταση σε βαθμίδες των διαφορετικών επιπέδων της αρχαίας Τροίας. Με επίκεντρο το Μουσείο, μπορούν να οργανωθούν επισκέψεις σε επιλεγμένους τόπους στην Χίο που να συνδέονται με τον χαρακτήρα, την παράδοση και την ιστορία της Δασκαλόπετρας και να διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο που μπορεί να υποστηρίξει μια ολιγοήμερη παραμονή στο νησί.

Η σύνδεση με τον θεματικό τουρισμό στη Χίο, μπορεί να αναπτυχθεί σε τρείς κατευθύνσεις που να συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του τόπου:

-Στη Χίο της Ομηρικής παράδοσης, με επίσκεψη σε χώρους που συνδέονται με τον Όμηρο, τις τοπικές παραδόσεις για το πρόσωπό του και την εποχή του.
-Σε επιλεγμένους τόπους με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος ή εξαιρετικά γεωλογικά φαινόμενα ή χλωρίδα.
-Σε ιερούς τόπους που σχετίζονται με την γυναικεία φύση και την θεότητα ή την αγιότητα σε αναφορά με το ιερό της Κυβέλης.
Κομβικό σημείο για την αξιοποίηση των υλικών και άυλων δυνατοτήτων της περιοχής, αποτελεί η ολοκληρωμένη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και η αξιοποίηση του κτηρίου του κέντρου «Δασκαλόπετρα».

Προκειμένου να προετοιμαστεί η διενέργεια ενός παραγωγικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα δώσει εικόνα και εφαρμογή στο όραμα της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή, κρίνεται απαραίτητο, αφού ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η εργασία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον δήμο από εξειδικευμένη εταιρεία, να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο άρτια αξιοποίηση της Δασκαλόπετρας και της κληρονομιάς του Ομήρου.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση