Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Δημοσιογράφος της Daily Mail ξετρελάθηκε με τα Μετέωρα

Τα Μετέωρα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ο αρθρογράφος της Daily Mail, Τόμας Χόντκινσον. «Η απόλυτη ειρήνη: Μυστικιστικά βουνά, θεϊκή θέα - Τα μοναστήρια στις κορυφές των Μετεώρων είναι παραδεισένια», είναι ο τίτλος του άρθρου.

Ο αρθρογράφος ξεκινά θυμίζοντας τη φράση του ποιητή και ζωγράφου Εντουαρντ Λίαρ για τα Μετέωρα, ο οποίος κάποτε είχε παρατηρήσει πως καμία πένα ή μολύβι δεν μπορεί να περιγράψει τα μοναστήρια στα βουνά των Μετεώρων. Το ταξίδι του Χόντκινσον ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατά την άφιξή του στα Μετέωρα είδε μπροστά του βράχους να υψώνονται ανεξήγητα από την πεδιάδα.

Ο Χόντκινσον εξηγεί στους αναγνώστες της Daily Mail πως οι τεράστιοι όγκοι βρίσκονταν εκεί πριν από μία χιλιετία, όταν ερημίτες άρχισαν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν σε αυτούς αναζητώντας απομόνωση και ηρεμία. Στη συνέχεια, όπως σημειώνει, ομάδες μοναχών έφτασαν στα Μετέωρα αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος κατά την οθωμανική δίωξη.

Ο Αγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης ήταν ένας από τους πρώτους που βρέθηκαν στα Μετέωρα. Ο Αγιος Αθανάσιος μαζί με τον Γέροντα Γρηγόριο έφυγαν από το Ορος και βρέθηκαν στη σημερινή Καλαμπάκα, εκεί που βρίσκονται «λίθοι υψίκομοι και ευμεγέθεις από κτίσεως κόσμου», τα γνωστά Μετέωρα. Οι σχισμές των βράχων αποτέλεσαν την πρώτη τους κατοικία τους.

Ο αρθρογράφος της Daily Mail αναφέρεται και στα λόγια ορισμένων πως το μεγαλύτερο μοναστήρι, το Μεγάλο Μετέωρο, η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, είχε μεταφερθεί εκεί από ένα τεράστιο πουλί!

Οπως δηλώνει ο αρθρογράφος όλα τα μοναστήρια αξίζουν επίσκεψη, ωστόσο, ξεχώρισε το Μεγάλο Μετέωρο και τη Μονή Βαρλαάμ. Εκεί, εντυπωσιάστηκε από τη Δευτέρα Παρουσία, την τοιχογραφία στο νάρθηκα του καθολικού. Φυσικά, δεν παραλείπει να τονίσει πως σε όλα τα μοναστήρια, ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας μια εκπληκτικής τέχνης, ενώ κάθε φορά που βγαίνει από αυτά γίνεται θεατής μιας συγκλονιστικής θέας.
Ετικέτες: ,

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση