Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Η «Νεράιδα» της Ελλάδας

Πρόκειται για ένα σύγχρονο χωριό 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης . Είναι παραλίμνιος οικισμός της λίμνης του Πολυφύτου και στα όριά του βρίσκεται η γέφυρα
Λίμνης του Πολυφύτου.  Περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια από τη Νεράιδα, στο λόφο «Πατσούρα», πλάι στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα, εντοπίστηκαν θεμελιώσεις κτηρίου, κιβωτιόσχημοι τάφοι και όστρακα αγγείων  ρωμαϊκού οικισμού.

Δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή.  Είναι παραλίμνιος οικισμός της λίμνης του Πολυφύτου και στα όριά του βρίσκεται η γέφυρα Λίμνης του Πολυφύτουπριν από περίπου 43 χρόνια , μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής. Στα μέσα της δεκαετίας του `80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χλμ. βορειότερα από τη τότε τοποθεσία του, αφού αναγκάστηκαν να αφήσουν  τις περιουσίες τους, που απολλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για τη κατασκευή φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία τεχνητής λίμνης που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

Η σημερινή Νεράιδα είναι ένα νέο χωριό και χτισμένη πάνω σε βραχώδη λόφο με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου ,της οποίας τα νερά όταν υποχωρούν τους καλοκαιρινούς μήνες ο παλαιός οικισμός αναδύεται προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα, και τα Πιέρια, αποτελώντας ένα από τα αξιολογότερα τουριστικά σημεία του νομού Κοζάνης. Κατά την απογραφή του 2011 η Νεράιδα είχε 148 κατοίκους.

Σύμφωνα με παλαιότερους  κατοίκους της, η ονομασία του χωριού  πρόερχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν το σούρουπο , στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής, που διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή,όταν οι Νέοι του χωριού περνούσαν την Γέφυρα, Νεράιδες του ποταμού προέτρεπαν αυτούς να πέσουν στο Ποτάμι, για να τις συναντήσουν. Την ονομασία του χωριού την έδωσε ο τότε Δεσπότης Σερβίων - Κοζάνης Μακαριστός Ιωακείμ, που όταν είδε τα πολλά νερά που ανάβλυζαν στην όχθη του ποταμού, ενθουσιάστηκε και πρότεινε στους κατοίκους από Νέα Ηράκλεια να μετονομασθεί σε Νεράιδα.

Το χωριό υπηρετεί τον τουρισμό με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, ψαροταβέρνες, μίνι γκόλφ και γήπεδα τέννις, όλα με θέα ανεπανάληπτη. Πρόσφατα δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER περιπατητικός πεζόδρομος όπου μπορεί κανείς περπατώντας να απολαύσει τη θέα. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται και η Εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, η γραφική πλαγιά του βραχώδη λόφου που είναι χτισμένο το χωριό και η πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια.
 
Όσον αφορά τον αθλητισμό ,ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης «Αλιάκμων» έχει την έδρα του και τις εγκαταστάσεις του στη Νεράιδα, λίγο πριν τη γέφυρα. Η ΔΕΗ έχει προβεί από το 2007, σε παραχώρηση τμήματος της λίμνης Πολυφύτου στον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης για ανάπτυξη ναυταθλητικών δραστηριοτήτων.

 
neraida-kozani1.jpg
Ετικέτες: ,

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση