Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Η "Επιστροφή" του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο

 Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έδειξε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και συγκίνηση στην ανταπόκριση της οικογένειας του Μάρκου Βαμβακάρη στον διακαή πόθο του νησιού για την επιστροφή του σπουδαίου Έλληνα Ρεμπέτη στην πατρίδα του ,την οποία εξύμνησε μέσα από τα τραγούδια του και τίμησε όσο ελάχιστοι.

Ο κ. Βασίλη Βαμβακάρη ,υιός του αείμνηστου Μάρκου, έστειλε  επίσημη επιστολή  προς τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης ,κ. Γιώργο Μαραγκό, σύμφωνα με την οποία η οικογένειά του με μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία αναλαμβάνει τη φιλοτέχνηση αγάλματος του μεγάλου Ρεμπέτη, το οποίο θα τοποθετήσει ο Δήμος σε κεντρικό σημείο του λιμανιού της Ερμούπολης, ενώ παράλληλα αποδέχεται την πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία Μαυσωλείου προς τιμήν του, όπου θα μεταφερθεί και φιλοξενηθεί μέρος των οστών του. Αποκαθίστανται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της μουσικής παράδοσης της Σύρου για τις επόμενες γενιές καθώς ενισχύεται η επανασύνδεση του Μάρκου με το νησί.
 
Το παραπάνω θέμα θα τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αφενός η αποδοχή της δωρεάς εκ μέρους της οικογένειας και  αφετέρου η ανάληψη της δέσμευσης του Δήμου για την κατασκευή του Μαυσωλείου.
 
Αξιοσημείωτο δε είναι  πως το νησί μας, το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει με ποικίλους τρόπους το μεγάλο σεβασμό προς την προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Εμπράκτως αυτό φαίνεται στην ενίσχυση της λειτουργίας του Μουσείου του στην Άνω Σύρο, στο γεγονός ότι δόθηκε το όνομά του στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Ερμούπολη με την Άνω Σύρο και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αφιερωμένες στο έργο και τη προσφορά του, με κορυφαία το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο οποίο φέτος με μεγάλη τιμή φιλοξενήθηκε ο υιός του Μάρκου Βαμβακάρη, κ. Στέλιος Βαμβακάρης.  
 
Αξίζει ,επίσης, να αναφερθεί ότι μεγάλη είναι και η συμβολή του συγγραφέα Δημήτρη Βαρθαλίτη στην απόφαση της οικογένειας, ο οποίος με μεγάλη προσήλωση έχει αφιερωθεί, τα τελευταία χρόνια, στη συλλογή, καταγραφή και ιστορική τεκμηρίωση στοιχείων, με αποκορύφωμα την έκδοση του δίτομου βιβλίου του σχετικά με τον μεγάλο Ρεμπέτη Μάρκο Βαμβακάρη.  
 
 

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση