Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

«Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Ο Δήμος Τρικκαίων πραγματοποίησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», ένα μάθημα γλωσσολογίας – ετυμολογίας σε σχέση με την ελληνική γλώσσα στην Ευρώπη.

Ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου», αντικατόπτρισε πλήρως το περιεχόμενο της εκδήλωσης αυτής. Το πλαίσιο της εκδήλωσης  όρισαν ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος του Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα και η Επιστημονική Σύμβουλος του ΔΙΚΤΥΟΥ κ. Εύη Χατζηανδρέου. Στο πλαίσιο του έργου IDEA, με στόχο να ενημερωθούν κυρίως οι νέοι για τα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητά του πολίτη, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, κ. Μαρία Σαμαρά και Φέρνες Ρουσιαμάνη, η Θεατροπαιδαγωγός κ. Αντονέλλα Χήρα, ο κ. Χάρης Καλλιάρας, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Πειραιά  Λυδία Βαϊοπούλου, μαζί με 12 μαθητές/τριες της Β τάξης του σχολείου, ανίχνευσαν ετυμολογήσεις και κοινές ρίζες γλωσσών στην ΕΕ.

Κυρίως, ασχολήθηκαν με την κοινή ρίζα ελληνικών λέξεων που, μαζί με τι λατινικές, αποτελούν τους πυλώνες του αξιακού και γλωσσικού υποβάθρου της ΕΕ. Μέσα από μια βάση δεδομένων που δημιούργησε ο κ. Χαραλαμπάκης, παρατέθηκε τεκμηρίωση της ετυμολογικής πορείας κάθε μιας, καθώς και η συσχέτιση της με τα οφέλη που σαν πολίτες έχουμε λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών στο αντίστοιχο θέμα.  Στη συνέχεια ,σχηματιστήκαν 2 ομάδες, τα μέλη των οποίων ,στο πλαίσιο ενός κουίζ με τις παραπάνω λέξεις, έβρισκαν τη λέξη και προσπαθούσαν να βρουν τη γλωσσολογική της εξέλιξη.  Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων κ. Εφη Λεβέντη μίλησε στους μαθητές για τα ζητήματα των κοινών αξιών και της κοινής παράδοσης στην ΕΕ. Η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων, κ. Βάσω Κάκλα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη δράση σε μια πόλη με υψηλό γνωσιακό επίπεδο έχει μεγάλη βαρύτητα, ενώ ο διευθυντής του σχολείου κ . Ευαγ. Αργυρόπουλος τόνισε την αξία της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη και ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας.
 

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση