Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Συμφωνία Eurobank-Λάμψα για την εξαγορά του King George

Αλλάζει χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο της Πλ. Συντάγματος μετά τη συμφωνία στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει η ιδιοκτήτρια Eurobank με την εταιρεία που ελέγχει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Στα 43 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει η Eurobank και η εισηγμένη εταιρεία Λάμψα για την εξαγορά από την δεύτερη του ιστορικού ξενοδοχείου King George της Πλατείας Συντάγματος. Πρόταση η οποία ακολούθησε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τράπεζα των τριών προσφορών που φέρεται να δέχθηκε από άλλους «μνηστήρες» για την εξαγορά του ξενοδοχείου. Η τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψε μια από τις προτάσεις και εξέτασε, τελικά, τις άλλες δύο που είχαν κατατεθεί από ισάριθμα fund. Η οριστικοποίηση, ωστόσο, της συμφωνίας και η επίσημη ανακοίνωσή της τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων οργάνων της τράπεζας, αφού ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες.


Η Λάμψα διατηρούσε εξαρχής προβάδισμα σε περίπτωση πώλησης του ξενοδοχείου από την ιδιοκτήτρια τράπεζα. Κι αυτό χάρη σε έναν όρο που περιλάμβανε η συμφωνία που είχε υπογράψει η «Λάμψα» με την Eurobank στα τέλη του 2012 για τη μίσθωση του King George για περίοδο 20 ετών με ετήσιο μίσθωμα 700 χιλιάδες ευρώ. Στη συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνεται όρος σύμφωνα με τον οποίο η «Λάμψα» διατηρεί δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια Eurobank αποφάσιζε να πουλήσει το πολυτελές ξενοδοχείο. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου η Eurobank εκκίνησε τις διαδικασίες πώλησης του King George (με πληρωμένη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον τύπο) καλώντας τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον μέχρι τις 12 Ιουνίου. Η «Λάμψα» δεν πήρε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία και αυτό διότι όπως ανέφερε ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας Αναστάσιος Χωμενίδης, «Εμείς διατηρούμε δικαίωμα τελικής άρνησης. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που δρομολόγησε η Eurobank, θα μας γνωστοποιηθεί το υψηλότερο τίμημα που προσφέρθηκε. Η "Λάμψα" διατηρεί το δικαίωμα να προσφέρει το ισόποσο της υψηλότερης προσφοράς (right to match) και να αποκτήσει το ξενοδοχείο, ή να μην προσφέρει το συγκεκριμένο τίμημα και να αποχωρήσει».


Το «King George» στο πέρας των χρόνων άλλαξε αρκετά χέρια και βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμα περισσότερων «μνηστήρων». Το μέγεθός του, όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το καθιστούσε ιδανικό «συμπλήρωμα» πολυτελείας για ένα από τα δύο γειτονικά του ξενοδοχεία: τη «Μεγάλη Βρετανία», συμφερόντων των αδελφών Λασκαρίδη ή το «N.J.V Athens Plaza», συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η αυτόνομη λειτουργία του αποδείχθηκε πρόβλημα, συσσωρεύοντάς του αρκετά οικονομικά προβλήματα, οδηγώντας την επιχείρηση μέχρι το κλείσιμο (1988).


Το «King George» ήταν συμφερόντων του επιχειρηματία Καλκάνη και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1936. Χτίστηκε δίπλα από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στο οικόπεδο που βρισκόταν η διώροφη κατοικία του πρωθυπουργού Σκουλούδη, η οποία είχε κατεδαφιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Το ξενοδοχείο απέκτησε τους τρεις τελευταίους ορόφους του το 1958, μετά το «λουκέτο» του 1988 πέρασε στον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης κι από αυτήν στον όμιλο EFG Eurobank. Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (Μάιος 2004) κι ύστερα από την υλοποίηση επενδύσεων 17,7 εκατ. ευρώ, το ιστορικό ξενοδοχείο άνοιγε τις πύλες του πλήρως ανακαινισμένο, υπό τη διαχείριση της Grecotel του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη. Η συμφωνία ανάληψης της διαχείρισης υπογράφηκε το 2001, είχε διάρκεια 20 χρόνια, αλλά αποδείχθηκε θνησιγενής. Το ακίνητο που φιλοξενεί το ξενοδοχείο «King George» καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 9.450 τ.μ και αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, οκτώ ορόφους, δώμα και διαθέτει 102 δωμάτια και σουίτες.


Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας «Λάμψα» για τη χρήση του 2016, τη χρονιά που έφυγε, το King George πέτυχε πληρότητα αντίστοιχη με το 2015 (69,18%). Η μέση τιμή δωματίου παρέμεινε σταθερή (σε σχέση με το 2015) στα 239,72 ευρώ, ενώ το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο διαμορφώθηκε στα 164,83 ευρώ, οριακά χαμηλότερα από το 2015 (165,83 ευρώ).

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση