Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

O Αποστόλης Ζολωτάκης στο Noorderlicht

Ο εικαστικός Αποστόλης Ζολωτάκης  βρίσκεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Noorderlicht 2017 που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και λήγει στις 30 Νοεμβρίου στην Ολλανδία, και συμμετέχει στο Sattelite Programme με εγκαταστάσεις σε δύο χώρους τέχνης: το Zolitar - διαδραστική βίντεο-εγκατάσταση, και το Black Box -στατική εγκατάσταση.

 

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν 74 φωτογράφοι από 26 χώρες σε 6 χώρους στις πόλεις Groningen, Eelde και Assen. Η έκθεση NUCLEUS - Imagining Science σχετίζεται με την επιστήμη και την αναπαράστασή της από ανεξάρτητους φωτογράφους και καλλιτέχνες. Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες  έχουν ανταποκριθεί στις κοινωνικές εξελίξεις και χρησιμοποιούν την επιστήμη στην έρευνά τους εμπνεόμενοι από αυτήν. Ούτως ή άλλως, Επιστήμη και Τέχνη σχηματίζουν έναν γόνιμο συνδυασμό. Στη συγκεκριμένη έκθεση, οι φωτογράφοι αφηγούνται τις ιστορίες τους για την επιστήμη με περίπου 700 εικόνες.

 

Zolitar                       

στην γκαλερί Kunstruimten Noorderstation - ZuidOost, Kastanjelaan 1, Groningen.                                             διάρκεια: 22/10 - 30/11/2017

Πρόκειται για μία διαδραστική βίντεο-εγκατάσταση, που μας τεξιδεύει σε ένα εικονικό σύμπαν. Το πρόγραμμα το δημιούργησε ο Frans-Jan Wind (Virtual Emotions).  Το έργο μετασχηματίζεται ανάλογα με την απόσταση και τις κινήσεις του παρατηρητή σε σχέση με την προβολή. Η εικόνα του Zolitar βασίζεται στο θετικό φωτογραφιών της Ρώμης πάνω σε γυαλί, από την πρώιμη εποχή της φωτογραφίας. Αυτές οι φωτογραφίες επεξεργάζονται και μετατρέπονται σε πίνακες. Οι πίνακες έχουν ψηφιοποιηθεί και διαχωριστεί σε στρώματα έντασης φωτός. Αυτά τα διαφορετικά στρώματα αποτελούν τους «πλανήτες» - τρισδιάστατους κύβους που επιπλέουν στο διάστημα. Ο θεατής μπορεί να επηρεάσει το φως τους μέσα από «δορυφόρους» και να κινηθεί με τους πλανήτες αλλά και δια μέσου των πλανητών. Το Zolitar είναι ένα μυστηριώδες ταξίδι, που ξεκίνησε από την προέλευση της αναπαραγωγής και κατέληξε να αποτελεί ένα τεχνητό περιβάλλον στο οποίο αξιοποιούνται πλήρως οι τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις.

 

Black Box           

στην γκαλερί De Portiersloge:  Haddingestraat 26, Groningen.

διάρκεια: 01/09 - 30/11/2017

Ταξιδεύοντας η ανθρωπότητα μέσα στο χρόνο αφήνει ίχνη ζωής καλυμμένα από τη γη σε επάλληλα στρώματα. Ο Α. Ζολωτάκης κοιτάζει το παρόν με τα μάτια ενός αρχαιολόγου του μέλλοντος. Η φύση, οι τελετουργίες και ο μυστικισμός ήταν χαρακτηριστικά στοιχεία των αρχαίων κοινωνιών, ενώ η σύγχρονη κοινωνία - ακόμη χαλαρά συνδεδεμένη με τις ρίζες- κυριαρχείται από την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Αυτή η εγκατάσταση αφορά τη φύση, την αρχαία ελληνική κληρονομιά και χριστιανική πίστη, σχετιζόμενη με φαινόμενα που συμβαίνουν στην εποχή μας.

Σε αυτόν τον αιώνα, η έννοια της γνώσης και του χρόνου επανακαθορίζεται, ενώ η δύναμη της τεχνολογίας επεκτείνεται. Είναι τεράστια τα κέρδη  της γρήγορης πληροφορίας , ωστόσο προξενεί και ζημιές απίστευτου μεγέθους. Την έμπνευση για τη σειρά των έργων ,μεταξύ των οποίων είναι και η εγκατάσταση, έδωσε το Flash Crash του 2010, όταν η χρηματιστηριακή αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχασε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε λιγότερο από 36 λεπτά, λόγω των μαύρων κουτιών των υπολογιστών. Σε αυτά ήταν κρυμμένοι αλγόριθμοι, αδρανή κύτταρα που τέθηκαν σε ισχύ όταν ορισμένα γεγονότα συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Στο χρηματιστήριο επικρατούσε φρενίτιδα και οι μηχανές ενεργούσαν μεταξύ τους χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση