Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Ευθύμιος Ματσούκης

Έφυγε από τη ζωή ο Ευθύμιος Ματσούκης, διευθύνων σύμβουλος της Veridos Ματσούκης, ένας σπουδαίος επιχειρηματίας που ανέδειξε την Ελλάδα στο εξωτερικό σε έναν εξειδικευμένο τομέα, όπως αυτός των εκτυπώσεων εγγράφων ταυτοποίησης και ασφάλειας.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Ευθύμιος Ματσούκης είχε μιλήσει στο epixeiro.gr για την πορεία της Veridos Ματσούκης και για το θέμα των νέων ταυτοτήτων που είχε επανέλθει τότε στο προσκήνιο.

Η ιστορία της Veridos Matsoukis έχει τις ρίζες της πίσω στο 1891 και σε έναν από τους πρώτους λιθογράφους στην Ελλάδα, τον Μιχαήλ Εργίνο. Μετά και από μια καταστροφή του εργαστηρίου της επιχείρησης το 1944 κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, η οικογένεια Ματσούκη θα συνεργαστεί με την οικογένεια Εργίνου, δημιουργώντας την Εργίνος - Ματσούκης. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, θα ξεκινήσει μια «έντονη δραστηριότητα» στις εκτυπώσεις ασφαλείας, με την υπογραφή της πρώτης σύμβασης για τα ελληνικά διαβατήρια, τα οποία παρήγαγε μέχρι το 2005, όταν και τα ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα όμως, σε συνεργασία με την γερμανική Giesecke & Devrient, επεκτείνεται σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών, των οποίων τα διαβατήρια κατασκεύαζε το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε «χαμηλή δημοσιότητα», λόγω του ότι δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί διαφήμιση. Την ίδια στιγμή, αναπτύσσεται πολύ στην ελληνική αγορά, αποτελώντας τον βασικό προμηθευτή των εταιρειών που μπήκαν στο Χρηματιστήριο, όσον αφορά στην εκτύπωση μετοχών, διατηρώντας και άλλες συμφωνίες με το δημόσιο, όπως για τα χαρτόσημα, τις δηλώσεις κτλ.

Με την κατάργηση όμως όλων αυτών των τύπων εγγράφων (λόγω του ότι, για παράδειγμα, υπήρξε η αποϋλοποίηση των μετοχών), έπρεπε να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες. Κάπου εκεί, το 60% της εταιρείας περνάει στους Γερμανούς και ξεκινούν σημαντικές επενδύσεις και εξελίξεις σε τεχνολογικό και οργανωτικό επίπεδο, για να καλυφθούν οι ανάγκες της μητρικής. Το 2016, μετά την αναδιάρθρωση της Giesecke & Devrient, το όνομα της εταιρίας αλλάζει σε Veridos Ματσούκης Α.Ε.

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση