Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Θεσσαλονίκη: Προχωρά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Κονδύλια 5 δισ. ευρώ, ειδικά κίνητρα για τη Δυτική Μακεδονία και δημιουργία 8.000 νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, τόνισε η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του 1ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση έχει ως στόχο φθηνή και καθαρή ενέργεια, προσβάσιμη από όλους, ενεργειακά αναβαθμισμένα σπίτια και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αν και συνηγόρησε στους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και σχολίασε ότι με μονοπωλιακή ιδιοκτησία από τους ιδιώτες θα οδηγηθούμε σε αύξηση τους κόστους, όταν ειδικά σε περιόδους κρίσεων χρειάζονται πιο δίκαιες πολιτικές για να μην αποκλειστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες από τα βασικά αγαθά.

«Δεν μπορούμε να φεσώνουμε τη ΔΕΗ»

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης, ως προς την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

1. Ενιαία αγορά ηλεκτρισμού: Βρισκόμαστε στη φάση των δοκιμών προσομοίωσης στο ευρωπαϊκό μοντέλο target model, ώστε να διακινείται ελεύθερα η ενέργεια και με το μικρότερο κόστος.

2. Διείσδυση ΑΠΕ: Από το 18% σήμερα ο στόχος είναι να φτάσουν το 35% οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς είναι 7 GW και ο στόχος είναι να προστεθούν άλλα 8 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Με τις ανταγωνιστικές τιμές και τις φθηνότερες τεχνολογίες στις ΑΠΕ, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε απόλυτη χρήση ΑΠΕ, να είναι αυτή η βασική πηγή ενέργειας».

3. Απολιγνιτοποίηση: «Δεν μπορούμε να κρατάμε λιγνιτικές μονάδες και να φεσώνουμε τη ΔΕΗ για να λέμε ότι χρησιμοποιούμε αυτό το καύσιμο, με ζημιές στην υγεία και το περιβάλλον. Ο λιγνίτης έφτασε τα 90 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν το μεσοσταθμικό κόστος 60-65 ευρώ και στο lockdown έπεσε στα 30 ευρώ» σχολίασε η γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος. Την περασμένη άνοιξη φτάσαμε να παράγεται το 5%-7% της ενέργειας από λιγνίτες, από 25-30% μερικούς μήνες πριν.

4. Εξοικονόμηση: Η κ. Σδούκου είπε ότι «θα επενδύσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

Ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης, η κ. Σδούκου εκτίμησε ότι με τις νέες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα θα δημιουργηθούν 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης έκανε γνωστό ότι συζητείται με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πακέτο κινήτρων για να βοηθήσει όχι μόνο νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους θα αναζητηθούν 5 δισ. ευρώ για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της περιοχής στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της έξυπνης γεωργίας, της ψηφιακής οικονομίας, της βιοτεχνίας και βιομηχανίας. Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι στα ορυχεία θα απασχοληθούν στην αποκατάστασή τους. «Στόχος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε περισσότερες».

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι από την ενέργεια εξαρτάται η βιωσιμότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Είπε ότι η ΔΕΗ μπορούσε να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, εκμεταλλευόμενη την οριακή τιμή συστήματος και την αγορά δικαιωμάτων, παρασύροντας τον ανταγωνισμό προς τα κάτω, αλλά δεν το έκανε και υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν αυξήσεις και ταυτόχρονα μειώθηκε ο δανεισμός της εταιρείας. «Γράφει κέρδη η ΔΕΗ αλλά χάνει το 2,5% των πελατών της κάθε μήνα» πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς δημόσιο έλεγχο των δικτύων που η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, όπως επίσης έκανε και στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα είπε ότι «δεν είναι απανθρακοποιημένο αλλά η ηλεκτρική παραγωγή ιδιωτικοποιείται και αεριοποιείται»

Ως προς την απολιγνιτοποίηση ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι είναι και άδικη, και βίαιη και παράλογη και ότι δεν υπάρχει σχέδιο, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι επενδύονται 1,5 δισ. ευρω στην μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ενώ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αλλαγή καυσίμου. «Κλείνουν λιγνιτωρυχεία στη Μελίτη, ο κόσμος είναι άνεργος σήμερα, όταν τα εργοστάσια θα ξεκινήσουν να σχεδιάζονται το 2021», τόνισε.

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση