Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Η τελευταία ιστορική επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, πριν 65 χρόνια

Ήταν 25 Νοεμβρίου 1952 όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ επισκέφθηκε την Ελλάδα. Λίγους μήνες νωρίτερα το βασιλικό ζεύγος, Παύλος και Φρειδερίκη, επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ».

Όταν έφθασαν στα χωρικά ύδατα της γειτονικής χώρας τούς υποδέχθηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ η Φρειδερίκη στη δεξίωση που δόθηκε στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ, είχε πει στον Μπαγιάρ: «Εξοχότατε, ξεκίνησα να πραγματοποιήσω ένα σπουδαίο έργο, θα ιδρύσω ένα γυμνάσιο για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Τρία χρόνια αργότερα οι Ρωμιοί, έζησαν τη φρίκη των «Σεπτεμβριανών» και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι πράκτορες τοποθέτησαν τη βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν οι μαζικοί διωγμοί.

Ο Μπαγιάρ στην Αθήνα

Ο Μπαγιάρ έφτασε στην πρωτεύουσα και επιβιβάστηκε σε ανοικτό αυτοκίνητο με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Αθήνας. Η πόλη είχε σημαιοστολιστεί με Ελληνικές και Τουρκικές σημαίες. Στο πλευρό του ήταν ο βασιλιάς Παύλος ενώ στο δημαρχείο τους περίμενε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος.Ο Τζελάλ Μπαγιάρ ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης σε επίσημη τελετή που δόθηκε προς τιμήν του στο δημαρχιακό μέγαρο και στη συνέχεια βγήκε στο μπαλκόνι και χαιρέτησε το πλήθος.

Αργότερα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθησε η επίσκεψή του στα ανάκτορα, όπου τον υποδέχτηκε η Φρειδερίκη. Όλοι μαζί επισκέφθηκαν την Κόρινθο, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με ένα τεράστιο πανό στην είσοδο της πόλης, γραμμένο στα Τουρκικά. Η Φρειδερίκη, ο γιος της Κωνσταντίνος και ο Παύλος τον ξενάγησαν στον αρχαιολογικό χώρο και μετά πήγαν στον Ισθμό, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος επιθεώρησε μοίρα του Ελληνικού στόλου. Την επόμενη ημέρα αναχώρησε από το λιμάνι με τη Φρειδερίκη, τον Παύλο και τον Αλέξανδρο Παπάγο να τον αποχαιρετούν.

Ποιος ήταν ο Μπαγιάρ

Ο Μπαγιάρ γεννήθηκε το 1884 και ήταν γιος μεταναστών από τη Βουλγαρία. Ξεκίνησε να εργάζεται ως τραπεζικός στην Deutsche Orientbank στην Προύσα και αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 1907 πήρε μέρος στο κίνημα «Ένωση και Πρόοδος» το 1907 και την επόμενη χρονιά ανέλαβε χρέη γραμματέα
του παραρτήματος της Επιτροπής του κινήματος στη Σμύρνη. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1918 και δύο χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής του Βιλαετίου Σαρουχάν (σημερινή νομαρχία Μαγνησίας) και στη συνέχεια της Σμύρνης. Από τότε αντιπροσώπευε χωρίς διακοπή στη τουρκική εθνοσυνέλευση (Βουλή) την εκλογική του περιφέρεια Σμύρνης εκτός μικρής περιόδου όπου εκλέχθηκε βουλευτής Κωνσταντινούπολης.

Πολέμησε κατά των Ελλήνων, εντασσόμενος στα ανταρτικά σώματα της Σμύρνης. Το 1921 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και το 1923 Υπουργός Ανασυγκρότησης και ανταλλαγής πληθυσμών σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης επί Κυβερνήσεως Ισμέτ Ινονού. Το 1945 τέθηκε επικεφαλής τεσσάρων βουλευτών που υπέγραψαν δήλωση η οποία και υπήρξε οδήγησε τη χώρα στις εκλογές, στις 14 Μαΐου του 1950. Ο Μπαγιάρ και οι οπαδοί του εγκατέλειψαν το Λαϊκό Κόμμα που ανήκαν μέχρι τότε και δημιούργησαν το «Δημοκρατικό Κόμμα» το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 1950. Ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κράτησε τη θέση του μέχρι το 1960. Το 1961 καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως η ποινή του μετατράπηκε εξαιτίας της ηλικίας του. Αφέθηκε ελεύθερος με τη γενική αμνηστία του 1966. Το 1986 πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 103 ετών.

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση