Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Το Μέγαρο Μουσικής τακτοποιεί τις φορολογικές του εκκρεμότητες

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου εισρέουν στα ταμεία του Μεγάρου 60,4 εκατομμύρια ευρώ λίγες μέρες πριν μπει το νέο έτος, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό να τακτοποιήσει τα χρέη του.

Μετά την ανάληψη των υποχρεώσεών του Μεγάρου από το ελληνικό Δημόσιο, είχε εγγραφεί στη φορολογική του μερίδα ένα χρέος ύψους περίπου 53 εκατομμυρίων ευρώ. Το χρέος αυτό προερχόταν από καταπτώσεις εγγυήσεων παλαιότερων δανείων. Πρόκειται για απότέλεσμα των δανειακών συμβάσεων που είχε συνάψει ο φορέας για την ανέγερση του δεύτερου κτιρίου και των αιθουσών του και έμειναν έξω από τις οικονομικές ρυθμίσεις που όριζε ο νόμος με τον οποίο το Μέγαρο πέρασε στα χέρια του κράτους.

Η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής τον Φεβρουάριο του 2016 προέβλεπε μεταξύ άλλων την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του φορέα ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τα δάνεια είχαν συναφθεί το 2003 και το 2007 αντίστοιχα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και για την αποπεράτωση του Β΄ κτιρίου. Το Μέγαρο πλήρωνε τις δόσεις των δανείων με ειδική επιχορήγηση μέχρι το 2010, οπότε και αυτή διακόπηκε, ενώ το ποσό των οφειλομένων αυξήθηκε λόγω των προσαυξήσεων.

Ωστόσο, εξαιτίας της βεβαιωμένης οφειλής το Μέγαρο φαινόταν να χρωστά στην εφορία,. Η πρόχειρη λύση που είχε επιλέξει η κυβέρνηση ήταν η νομοθετική εξαίρεση από την προσκόμιση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας με απανωτές τροπολογίες που μπορεί να έδιναν μια προσωρινή ανάσα στον φορέα αλλά δεν έλυναν το πρόβλημα. Με τη νέα πίστωση το Μέγαρο μπορεί πια να ξεχρεώσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες και τις οφειλές του προς ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους που είχαν στο μεταξύ συσσωρευτεί και να εισέλθει στο 2018 χωρίς τις οικονομικές σκιές του παρελθόντος.

Παράλληλα, το υπουργείο ενέκρινε μια σειρά πρόσθετων επιχορηγήσεων σε φορείς της περιφέρειας, όπως το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με ποσά που ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως και τις 700.000 ευρώ.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση