Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Υποβρύχια μουσεία σε Αλόννησο και Αλμυρό Μαγνησίας

Ο Δήμος Αλμυρού θα υπογράψει σύμβαση πέντε εκατομμυρίων ευρώ με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Αλοννήσου για τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο και στον Αλμυρό της Μαγνησίας έως το 2021.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ελλάδα, στην οποία γίνεται για πρώτη φορά. Οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι θα αναδείξουν την τεράστια σημασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Επίσης, θα συμβάλλει στην κατανόηση της αρχαίας ναυπηγικής και των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων κατά την αρχαιότητα, φέρνοντας στο φως τα καλά κρυμμένα μυστικά του ελληνικού βυθού.

Πρόκειται για τα ναυάγια κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου, υστερορωμαϊκών χρόνων στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης και βυζαντινών χρόνων στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης και στο ακρωτήριο Γλάρου στις Νιές Σούρπης.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει μελέτες, έρευνες και εργασίες τεκμηρίωσης (φωτογράφηση, αποτύπωση, βιντεοσκόπηση, μελέτη), δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος, καθαρισμούς, σημάνσεις, πόντιση ναυδέτων, δημιουργία διαδρομών πρόσβασης, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης, εξοπλισμοί εποπτείας ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, υλικό δημοσιότητας κ.τ.λ.

Οι δύο Δήμοι θα αναλάβουν τη μελέτη και κατασκευή έργων και προμήθεια των απαιτούμενων υποδομών για τη δημιουργία και εξοπλισμό των απαιτούμενων φυλακίων στέγασης ελεγκτικού προσωπικού και χώρων υποδοχής / εισόδου / εξόδου σε προεπιλεγμένα και κατάλληλα προστατευμένα χερσαία σημεία απόπλου και κατάπλου στην Αλόννησο και στην περιοχή Αμαλιάπολης – Νηών Δήμου Αλμυρού, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι παρεμβάσεις.

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση