Νέα

Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

Έρχεται ο «ηλεκτρονικός φάκελος υγείας»

Από την άνοιξη και με την ευκαιρία της οργάνωσης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να θέσει σε λειτουργία τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για όλους τους πολίτες χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα συνοδεύει τον πολίτη σε όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα περιέχει δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και τα αποτελέσματα αυτών αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί.

Ό,τι δηλαδή απαιτείται προκειμένου ένας γιατρός να έχει άμεση και πλήρη εικόνα για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής αλλά και για να αποφεύγονται «διπλές» εξετάσεις. Ο ίδιος ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση στον φάκελό του με τη χρήση κωδικού, ίδιο με αυτόν που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης (Τaxis).

Να υπενθυμίσουμε ότι από το καλοκαίρι του 2017 ο υπουργός είπε πως στη χώρα μας θεωρούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας ως προϋπόθεση της σύγχρονης, διαφανούς και αποτελεσματικής διοίκησής του, αλλά και ως όρο υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στη φαρμακευτική πολιτική και στις προμήθειες των νοσοκομείων.

«Η γενικευμένη εφαρμογή της πληροφορικής στην υγεία με εργαλεία όπως ο Χάρτης ('Ατλας) Υγείας, τα Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (ΒΙ), ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) του πολίτη, τα ηλεκτρονικά ραντεβού και η αναβαθμισμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι μόνο αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες από το σύστημα υπηρεσίες, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών και των επαγγελματιών του χώρου σε αυτές, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων και πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «φακέλωμα» με τις πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις θα γίνει από τον οικογενειακό γιατρό είτε των Τοπικών Μονάδων Υγείας είτε τον ιδιώτη –συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ– οικογενειακό γιατρό.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρδαρός, ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγίες στους γιατρούς που στελεχώνουν τις πρώτες ΤΟΜΥ να κρατούν το ιατρικό ιστορικό των πολιτών που εγγράφονται σε αυτές σε μορφή που να μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο.

Σημειώνεται ότι ήδη αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η λειτουργία περίπου δέκα ΤΟΜΥ. Έως τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν «ανοίξει» τουλάχιστον 100 μονάδες, ενώ συνολικά θα λειτουργήσουν 239 μονάδες σε αστικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με παθολόγους/γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους που θα καλύψουν ως οικογενειακοί γιατροί τον πληθυσμό σε περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν ή δεν επαρκούν οι ΤΟΜΥ.

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες.

Εκτός από τον οικογενειακό γιατρό και φυσικά τον ίδιο τον πολίτη, πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο θα μπορεί να έχουν και άλλοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη χρήση των κωδικών που λαμβάνουν κατά την πιστοποίησή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Προϋπόθεση για την πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας άλλου –πλην του οικογενειακού– γιατρού είναι να δώσει ηλεκτρονικά τη συγκατάθεσή του ο πολίτης.

Την ανάπτυξη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας έχει αναλάβει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), ενώ η δέσμευση του υπουργείου Υγείας και προς τους εκπροσώπους των θεσμών που παρακολουθούν από κοντά την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι να είναι ενεργός η εφαρμογή στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πλήρως λειτουργικός ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα πρέπει να είναι έως το τέλος Μαρτίου.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση