Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Μέτσοβο: Οδοιπορικό στο «σταυροδρόμι» της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Το Μέτσοβο είναι μία όμορφη ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου, 52 χλμ μακριά από την Ιωάννινα. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις βουνοκορφές της Πίνδου, το Μέτσοβο έχει εξελιχθεί σε ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το μουσείο Λαϊκής τέχνης βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Τοσίτσα. Αποτελεί δείγμα οργάνωσης και λειτουργίας παλαιού Μετσοβίτικου Αρχοντικού και περιέχει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων τεράστιας αξίας.

Πινακοθήκη Αβέρωφ

Περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα αποτελούν την προίκα ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός: είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του οικισμού.

Αβερώφειος κήπος

Ο Κήπος του Αβέρωφ είναι μία μοναδική μικρογραφία της φύσης της Πίνδου. Είναι ένα πάρκο ιδιαίτερα προσεγμένο στο οποίο θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα είδη δέντρων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Λίμνη πηγών Αώου

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται περίπου 15 χλμ από το Μέτσοβο στο οροπέδιο Πολιτσές σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Κατασκευάστηκε για πρακτικούς σκοπούς αρχικά, στη συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε έναν υπέροχο χώρο αναψυχής που έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη.

To χιονοδρομικό στις Πολιτσές

Αν και μικρό, διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, συντηρώντας το ενδιαφέρον των περιστασιακών χιονοδρόμων. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται στη θέση Πολιτσές στα 1.400 μέτρα και διαθέτει 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.

Η σεκόγια του Αϊ-Νικόλα

Ποτάμι, αμπέλι, κρήνη, μια τεράστια σεκόγια, ξύλινο καμπαναριό, ένα πετρόχτιστο μοναστήρι- ησυχαστήριο ψυχών. Ο συνδυασμός είναι μοναδικός και ο Άγιος Νικόλαος Μετσόβου, που ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής.
Νερόμυλος του Γκίνα

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άραχθου και είναι ένας από τους γνωστότερους νερόμυλους της περιοχής ενώ η σύνδεσή του με το Μέτσοβο και με το παρακείμενο μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου γίνεται με ένα γραφικό λιθόστρωτο καλντερίμι. Ο συγκεκριμένος μύλος για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούσε τη δύναμη των άφθονων νερών του ποταμού μετατρέποντάς της σε μηχανική ενέργεια για το άλεσμα των δημητριακών τις ευρύτερης περιοχής. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η χρονολογία ανέγερσής του τοποθετείται στα 1754 και αποτελείται από διώροφα κελιά και ξενώνες ενώ ο ναός του είναι γεμάτος από αγιογραφίες και εικόνες του 17ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και το καμπαναριό της εκκλησίας που από τη μέση και πάνω είναι ξύλινο και φέρει μία αρκετά μεγάλη καμπάνα που κατασκευάστηκε το 1870 στα Ιωάννινα.
Ετικέτες:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση