Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Νάξος: Ένα νησί, χιλιάδες εικόνες!

Ευαγγελίας Γούρνη
της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γούρνη
Νάξος: Το νησί των αντιθέσεων… Μεγάλοι ορεινοί όγκοι όπως πουθενά αλλού στις Κυκλάδες αλλά και μεγάλες και εύπορες πεδιάδες… Ατέλειωτες παραλίες με άμμο αλλά και απόκρημνες με βράχια. Ένα νησί με παράδοση στο φαγητό, το χορό αλλά και μεγάλα αρχαιολογικά ευρήματα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί… Και όλα αυτά καταμεσής των Κυκλάδων…
Πέντε νησιά, ένας προορισμός
Ερχόμενοι στην Νάξο  έχετε την μοναδική ευκαιρία να αποδράσετε σε τέσσερα ακόμα νησιά μιας και από την Νάξο είναι σε απόσταση «αναπνοής» βρίσκονται η Δονούσα, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα και τα Κουφονήσια, δηλαδή τα νησιά που αποτελούν το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Έτσι μπορείτε με ορμητήριο την Νάξο να κάνετε μονοήμερες εκδρομές και να γνωρίσετε και τις μικρές και πανέμορφες Κυκλάδες. 

Μοναδικά αρχαιολογικά & όχι μόνο μνημεία…
Στην Νάξο δεν θα διασκεδάσετε μόνο αλλά θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε πολλά και αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά από τα πιο σημαντικά όπως: ο Αρχαιολογικός χώρος της Γκρόττας, ο ναός του Απόλλωνα (Πορτάρα), το Απάνω Κάστρο, το Αρχαίο Ιερό του Διονύσου στα Ύρια, ο Ναός της Δήμητρας στο Σαγκρί, ο Κούρος στις Μέλανες και τον Απόλλωνα αλλά και ο πύργος του Χειμάρρου, ο πύργος του Μπελόνια, ο πύργος του Μπαζαίου, η Παναγία η Δροσιανή κ.α.
Μπάνιο στις υπέροχες παραλίες
Μπορεί ο Άγιος Προκόπιος και η Αγία Άννα να είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Νάξου (και οι δύο ατέλειωτες, φυσική συνέχεια η μία της άλλης, με άμμο και πλήρως οργανωμένες) αλλά το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει πολλές ακόμα παραλίες που χρειάζονται εξερεύνηση. Οι σημαντικότερες είναι:

Η παραλία Καλαντός στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι προστατευμένη από τους ανέμους, στην άκρη του ομώνυμου όρμου και έχει υπέροχη αμμουδιά και διάφανα ρηχά νερά. Δίπλα στην αμμουδιά, όπου εκβάλλει ένα ποτάμι, έχει σχηματισθεί πλούσιος υδροβιότοπος που μεταξύ των άλλων φιλοξενεί και πλήθος πουλιών.

Το λιμάνι και η παραλία του Πανέρμου είναι προφυλαγμένο σε κλειστό κόλπο στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού και σχεδόν πάντα απάνεμο, ενώ διαθέτει μικρό μόλο και όμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά. Ο Όρμος Όρκος, που αποτελείται από μικρούς συνεχόμενους ορμίσκους, βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, ανάμεσα στην παραλία Πλάκα και την παραλία Μικρή Βίγλα.

Σκιεροί βράχοι με χοντρή άμμο στην ακτή και διάφανα γαλάζια νερά είναι ιδανικοί για τους λάτρεις της ηρεμίας και της απομόνωσης. Ο Άγιος Γεώργιος σε απόσταση αναπνοής από την χώρα, πλήρως οργανωμένη, με γαλάζια σημαία ενώ η νότια άκρη της κατακλύζεται από σέρφερ αφού θεωρείται από τις κορυφαίες παραλίες της Νάξου για παιγνίδια με το σερφ.

Θα βρείτε ακόμα την βοτσαλωτή παραλία των Αγίων Θεοδώρων ή του Αζαλά, τα βράχια του Άη Γιώργη Βορίδη όπου στην σπηλιά δίπλα κρυβόταν το υποβρύχιο Παπανικολής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η παραλία Βίντζι κάτω από την Πορτάρα, του Απόλλωνα κ.α. 

Τα γραφικά χωριά
Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να εξερευνήσετε τη Νάξο και τα υπέροχα χωριά της χρειάζεστε πολλές μέρες παραμονής στο νησί. Μην παραλείψετε, όμως, να επισκεφθείτε: το όμορφο σαν ζωγραφιά χωριό Ακάδημοι στο μέσο του κάμπου της Τραγαίας, τον Απόλλωνα που αποτελεί το επίνειο της Κωμιάκης.

Ατσιπάπη, έναν μεσαιωνικό οικισμό στην Βορειοανατολική Νάξο, τον Δανακό ένα μικρό χωριό, κτισμένο στο βάθος μιας χαράδρας, στους πρόποδες του όρους Δίας ή
Ζας, ο γραφικός Καλόξυλος, ο ορεινός Κυνίδαρος, το πανέμορφο Σαγκρί ή το χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές δύο λόφων στους πρόποδες του Ζα Φιλώτι. 

Η ξεχωριστή Απείρανθος
Η Απείρανθος ή «τ’ Απεράθου» ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς οι κάτοικοί της προήλθαν από άλλες περιοχές (Κρήτη, Μικρά Ασία κ.ά.). Είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, σε υψόμετρο 600 μέτρων,  η Απείρανθος αναπτύχθηκε, κρατώντας αναλλοίωτο το χρώμα της  στο πέρασμα των χρόνων και παρά την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ενετικοί πύργοι, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία και η ποιητική διάθεση των Απεραθιτών, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σπάνια συναντάται στον κυκλαδικό χώρο. Αν βρεθείτε στο χωριό, μην παραλείψετε να δείτε το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού Αιγαίου, ένα μικρό μουσείο όπου παρουσιάζεται η σχέση των παιδιών με το παιχνίδι από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια.
Γαστρονομικές απολαύσεις
Αν είναι κάτι που σίγουρα θα απολαύσετε στο έπακρον στην Νάξο δεν είναι άλλο από το φαγητό. Το εν λόγω Κυκλαδονήσι είναι πραγματικά  ευλογημένο από τον θεό με πολλά και μοναδικά αγαθά… Απολαύστε τα μοναδικά τυριά της όπως το αρσενικό, τη γραβιέρα Νάξου, τη μυζήθρα και την ξινομυζήθρα, το τουλουμοτύρι, την αφρομυζήθρα Νάξου, το θηλυκοτύρι, την κοπανιστή, το λαδοτύρι ή το μανούρι.

Δοκιμάστε τα μοναδικά της κρέατα από τα κοπάδια του νησιού (αιγοπρόβατα στα ορεινά, βοοειδή στα πεδινά), το υπέροχο ζαμπόνι, ένα παστό μπούτι γουρουνιού που μοιάζει με το ιταλικό προσούτο στην εμφάνιση αλλά και το μέλι της, την μοναδικής ποικιλίας πατάτα Νάξου αλλά και το Κίτρο Νάξου (ένα από τα τρία ελληνικά ηδύποτα με ονομασία προέλευσης) ή κάποιο από τα διάσημα κρασιά της μιας και ο Διόνυσος
γεννήθηκε εδώ…

Αν βρεθείτε σε κάποιο από τα κλασικά καφενεία και εστιατόρια του νησιού ζητήστε να απολαύσετε την μανούρα με αυγά, την Κολοκυθοπαστίτσα (κάτι ανάμεσα σε κολοκυθόπιτα και ομελέτα), το ρίφι με πάτουδα (κλασικό πιάτο των Κυκλάδων), τον Αραντό  κ.α. 

Χορέψατε, χορέψατε…
Στα πανηγύρια της Νάξου ο χορός, το τραγούδι και το φαγητό ενώνονται ώστε να συνθέσουν ένα πλαίσιο όπου οι ντόπιοι αλλά και οι φιλοξενούμενοι έχουν τη
δυνατότητα να ξεφαντώσουν μέχρι το πρωί. Τα τελευταία χρόνια, πολλά πανηγύρια παλαιότερων εποχών αναβίωσαν και διοργανώνονται από τους κατοίκους, προπάντων κατά την καλοκαιρινή περίοδο…

Ο εορτασμός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που είναι και η γιορτή των ναυτικών του νησιού, της Παναγίας της Aργοκοιλιώτισσας που γιορτάζεται στην Ζωοδόχο Πηγή και αποτελεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, του Αη Γιάννη στην Απείρανθο στις 29 Αυγούστου, της Αγίας Παρασκευής στη Μέση είναι μερικά από τα σημαντικότερα. Ευκαιρία για χορούς και τραγούδια δίνουν, όμως, και η γιορτή του κρασιού και της πατάτας, η γιορτή του ψαρά στον Απόλλωνα αλλά και η απόσταξη της ρακής, τα επονομαζόμενα ρακιτζό. 

Βιομηχανικό Πάρκο Στραβολαγκάδας
Η Στραβολαγκάδα, που υπήρξε ένας από τους έξι σταθμούς φόρτωσης του σμυριγλιού, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν το πιο κακοποιημένο περιβαλλοντικά σημείο του νησιού, λόγω της διάνοιξης του δρόμου την περίοδο 1977-78.

Σήμερα, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αποκατάστασης του τοπίου με τη συντήρηση των μονοπατιών, των βαγονογραμμών, την ανακαίνιση των κτιρίων και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων των σμυριδωρυχείων, για τη δημιουργία του «Βιομηχανικού Πάρκου Στραβολαγκάδας» που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μικρά μονώροφα κτίρια, Χώρους διαμονής των εργατών και μηχανοστάσια που θα πρέπει να ανακαινισθούν προκειμένου να φιλοξενήσουν σπουδαστές γεωλογίας, Επισκευασμένα μονοπάτια που ένωναν τα κτίρια με τους χώρους εργασίας, Βαγόνια και βαγονογραμμές που μετέφεραν το σμυρίγλι, 25 ορυχεία και ερευνητικές στοές των
παλιότερων σμυριδωρύχων για την ανεύρεση σμύριδας. Η Οδική πρόσβαση στο Πάρκο γίνεται από ασφαλτόδρομο μήκους 1 χλμ. που ξεκινάει από το δρόμο Κορώνου – Λυώνα. 

Ναός του Απόλλωνα ή αλλιώς Πορτάρα
Η Πορτάρα, η τεράστια μαρμάρινη πύλη που στέκει αγέρωχη ανά τους αιώνες στο νησάκι «παλάτια», ή «νησί του Βάκχου», στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξου αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού και κανείς δεν μπορεί να βρεθεί εδώ και να μην το επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά προπάντων όταν ο ήλιος αρχίζει να δύει… Το ηλιοβασίλεμα της συναγωνίζεται στα «ίσια» αυτό της Σαντορίνης. 

Διασκέδαση στην Νάξο
Ξεκινήστε το πρωί να πιείτε τον ελληνικό καφέ σας  σε κάποιο από τα γραφικά καφενεδάκια της Απείρανθου, συνεχίστε με τον μπάνιο και το μεσημεριανό σας σε
κάποιο από τα ταβερνάκια στις υπέροχες παραλίες του νησιού αλλά το βράδυ περάστε το στην Χώρα… Απολαύστε το ποτό σας στα ατμοσφαιρικά μπαράκια της δίπλα στο κύμα με μοναδική θέα στο Αιγαίο και το φεγγάρι.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση