Thursday, 22 February 2024, 00:45

Αθήνα: 10°C

  ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

  Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

  Οδοιπορικό Πάρου: Το νησί των εκπλήξεων!

  Οδοιπορικό Πάρου: Το νησί των εκπλήξεων!

  Ευαγγελίας Γουρνή
  της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
  Η Πάρος δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν επισκέπτη του. Η Πάρος τα έχει όλα και ο καθένας θα βρει τον ιδανικό τόπο των διακοπών του… Είτε πρόκειται για την κοσμοπολίτικη Νάουσα, είτε για τα γραφικά χωριουδάκια της, είτε για μια απάνεμη ή κοσμική παραλία της.
  Η Πάρος είναι Κυκλάδες και οι Κυκλάδες είναι η Πάρος… Πιο ξεκάθαρη κυκλαδίτικη ομορφιά και νοοτροπία δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο νησί. Το πιθανότερο είναι να μην βρείτε σε κανένα άλλο νησί και τόσες πολλές προτάσεις ώστε να ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

  Δεσποτικό
  Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου, κατά τους προϊστορικούς και αρχαίους χρόνους λόγω της κεντρικής θέσης του στις Κυκλάδες έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τομέα των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας. Θεωρείτε ότι υπήρξε το μεγαλύτερο ιερό μετά την Δήλο.

  Κάθε χρόνο τα ευρήματα που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν ότι εκεί χτίστηκε και λειτούργησε ένα μεγάλο και οργανωμένο αρχαϊκό ιερό με φήμη και πλούτο, που έχτισαν οι κάτοικοι της αρχαίας Πάρου μόνο και μόνο για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο. Μπορείτε να το επισκεφθείτε με κάποιο από τα καραβάκια από την Παροικιά που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές.
  Εκατονταπυλιανή
  Το στολίδι της Πάρου είναι ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα της Παροικιάς, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι. Οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο ως εκπλήρωση τάματος της μητέρας του, Αγίας Ελένης. Αν στη διάρκεια της επίσκεψης σας γίνεται ξενάγηση, μην την χάσετε.

  Παραλίες
  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλές και υπέροχες παραλίες του που η καθεμιά είναι τόσο διαφορετική, όσο διαφορετική είναι και οι επισκέπτες του νησιού. Στην Παροικιά θα βρείτε τις όλο αμμουδιά και οργανωμένες παραλίες του Παρασπόρου, του Κριού, των Λιβαδιών, του Μαρτσέλο, των Καμινιών, ενώ λίγο πιο έξω βρίσκεται η προστατευμένη από τους ανέμους παραλία της Αγίας Ειρήνης με τα φοινικόδεντρα μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.

  Στην Νάουσα θα βρείτε, το Μοναστήρι στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας που είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού αλλά εκτός από το οργανωμένο τμήμα της, έχει και τα βράχια – ξαπλώστρες που προτιμούν οι περισσότεροι λουόμενοι, οι διάσημες ανά τον κόσμο Κολυμπήθρες με τους βράχους από γρανίτη που εξ αιτίας της αποσάθρωσης έχουν πάρει διάφορα σχήματα και δημιουργούν φυσικές κοιλότητες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό και μοιάζουν με κολυμπήθρες.

  Ακόμα, η Λάγγερη μια ήσυχη αμμουδιά με αμμόλοφους, η κοσμοπολίτικη Σάντα Μαρία με τα πολλά θαλάσσια σπορ και τα μπαράκια, ενώ μέσα στον οικισμό θα βρείτε το Πιπέρι που το προτιμούν όσοι προτιμούν το κύμα και η παραλία των Αγίων Αναργύρων για πιο ήσυχες καταστάσεις. Οι περισσότερες παραλίες της Νάουσας και της Παροικιάς προσεγγίζονται είτε με καραβάκι από τα λιμάνια τους, είτε με το ΚΤΕΛ.

  Και στους υπόλοιπους, όμως, οικισμούς θα βρείτε μοναδικής ομορφιάς παραλίες: η προστατευμένη αμμουδιά του Αμπελά στο ομώνυμο ψαροχώρι, ο Μώλος και ο Καλόγερος με φυσικό σπα αργίλου ή ο Φάραγγας με την προστατευμένη αμμουδιά.

  Και όχι μόνο, η Χρυσή Ακτή και η Νέα Χρυσή Ακτή με τους συνεχόμενους ανέμους ιδανική για τους serfers από όλο τον κόσμο που μαζεύονται εδώ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα wind-surfing καθώς και οι πιο οικογενειακές παραλίες του Πίσω Λιβάδι, της Αλυκής και του Λογαρά ή η πλέον κοσμοπολίτικη και νεανική της Πούντας.

  Τοπικά προϊόντα- παριανή κουζίνα
  Η παριανή κουζίνα διαθέτει τα πάντα και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πάνω από όλα πεντανόστιμη. Πολλά και μοναδικά προϊόντα της θάλασσας αλλά  και της παριανής γης είναι γνωστά με πρώτο και καλύτερο την γούνα, το λιόκαφτο ψάρι που θα το δείτε να λιάζεται στον ήλιο και το βράδυ να είναι ο καλύτερος μεζές για την σούμα, την παριανή ρακί.

  Διάσημα, όμως, είναι και τα τυριά της όπως η ξινομυζήθρα η οποία εκτός από τις σαλάτες χρησιμοποιείται και σε γλυκά (ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια), το τουλουμίσιο, το λαδοτύρι ή η γραβιέρα της Πάρου. Διάσημες είναι ακόμα οι κριθαροκουλούρες της, η κάπαρη, το μέλι και τα ξερά σύκα της.

  Από τα νοστιμότερα πιάτα της παριανής κουζίνας που μπορείτε να δοκιμάσετε σε κάποιο από τα ταβερνάκια της είναι: οι πίτες με πολλά και διάφορα μυρωδικά, το σαλατούρι (σαλάτα με σαλάχι), οι καράβολοι (δηλαδή τα σαλιγκάρια βραστά με σκόρδο, είτε μπουμπουριστοί, είτε στιφάδο), τα αμπελοφάσουλα σαλάτα, το κατσικάκι πατούδο και η ρεβιθάδα.

  Το παριανό κρασί - Οινοποιεία
  Οι αμπελώνες στην Πάρο έχουν ιστορικές ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι καιρικές συνθήκες του τόπου ευνόησαν και ευνοούν την ευδοκίμηση των ποικιλιών. Οι περισσότεροι αμπελώνες στο νησί ακολουθούν την τεχνική της λεγόμενης «απλωταριάς»: Το αμπέλι αναπτύσσεται στο έδαφος παράλληλα με αυτό, προστατεύοντας κάτω από τα κλαριά και τα φύλλα του τους καρπούς από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο.

  Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, πολλοί καλλιεργητές έχουν επενδύσει σε νέες, όρθιες τεχνικές του κλήματος, με υποστυλώματα και αντηρίδες. Έτσι τα αμπέλια γίνονται πιο φουντωτά, πιο μεγάλα, με μεγαλύτερους καρπούς, ενώ ο τρύγος γίνεται λίγο πιο εύκολος. Οι αμπελώνες της Πάρου είναι ξερικοί, κάτι που σχεδόν υπαγορεύεται από τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες ευνοούν και την ανάπτυξή τους.

  Οι ποικιλίες που καλλιεργούνταν σχεδόν από πάντα στο νησί είναι η Μονεμβασιά, η Μαντηλαριά, το Αηδάνι (μαύρο και άσπρο), η Βάφτρα, το Καραμπραήμι, το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Μαλουκάτο και το Ποταμήσι.

  Η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Παραγωγών Πάρου, ιδρύθηκε το 1929 και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του κρασιού το 1956, με τη δημιουργία του πρώτου, ιδιόκτητου, οινοποιείου της. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αμπελοκαλλιεργητές του νησιού. Σταθμός στην ιστορία της ΕΑΣ Πάρου, είναι η αναγνώριση το 1981 της Πάρου σαν ζώνη παραγωγής κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας και η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου της.

  Η Σπηλιά του Αρχίλοχου
  Το σπήλαιο του Αρχίλοχου είναι το σημαντικότερο του νησιού, στην είσοδο του λιμανιού της Παροικιάς, πολύ κοντά στην παραλία του Αγίου Φωκά. Ονομάστηκε έτσι από τον μεγάλο μας λυρικό ποιητή Αρχίλοχο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έβρισκε εκεί καταφύγιο απομόνωσης, για να βρίσκει έμπνευση και να γράφει τα ποιήματά του.

  Βρίσκεται μόλις δέκα λεπτά από την Παροικιά και το τοπίο, ευτυχώς, δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε με τα απόκρημνα βράχια, την αφρισμένη θάλασσα και την απεραντοσύνη του πελάγους.
  Αρχαία λατομία στο Μαράθι
  Ο δρόμος που ενώνει την Παροικιά με τις Λεύκες συναντάει το Μαράθι και στα ανατολικά του οικισμού συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου από όπου  έβγαινε το περίφημο παριανό μάρμαρο, πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Ονομαζόταν «λυχνίτης» γιατί εξορυσσόταν από βαθιές στοές κάτω από το φως των λύχνων. Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα είναι δυνατή η επίσκεψη από δύο εισόδους.

  Λεύκες – Κώστος – Πρόδρομος
  Πρόκειται για ορεινά χωριά της Πάρου, τα οποία διαθέτουν μια ξεχωριστή γοητεία για τον επισκέπτη τους με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Οι Λεύκες είναι το πιο διάσημο, έχει γίνει αγαπημένος χώρος των λογοτεχνών, άλλωστε εδώ λειτουργεί και το σπίτι της λογοτεχνίας και όποιος τις επισκεφθεί θα φροντίσει να πιει το καφεδάκι του σε κάποιο από τα παραδοσιακά του καφενεδάκια και να μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή.

  Μπορείτε αν είστε λάτρης της πεζοπορίας να ακολουθήσετε και το Βυζαντινό μονοπάτι, που ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Είναι ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων, στρωμένο με πλάκες και παριανό μάρμαρο, που η ιστορία του χάνεται στους βυζαντινούς χρόνους. Η διαδρομή είναι, γενικά, κατηφορική, εκτός από 150 με 200 μέτρα, διαρκεί, περίπου 45 λεπτά και είναι ιδανική και για ποδήλατο βουνού.

  Το λιμανάκι της Νάουσας
  Η κοσμοπολίτικη Νάουσα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στον πιο αγαπημένο προορισμό του νησιού. Το παλιό της λιμανάκι είναι πραγματικά μια ζωγραφιά προπάντων όταν πέφτουν πάνω του τα φώτα του δειλινού.

  Κάντε μια βόλτα μέχρι το ενετικό κάστρο της που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα προσπαθώντας να την οχυρώσει από τις επιδρομές των πειρατών και πιείτε τον καφέ σας, το ποτό ή το ούζο με το μεζεδάκι σας σε κάποιο από τα πολλά μαγαζιά που πήραν την θέση των αποθηκών των ψαράδων...

  Το Κάστρο της Παροικιάς
  Το κάστρο της Παροικιάς έκτισε ο δούκας της Νάξου Μάρκος Σανούδος τον 13ο αιώνα. Μια βόλτα στο Κάστρο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και θα συναντήσουμε μικρά εκκλησάκια, πολλά από αυτά ενσωματωμένα στα τείχη, όπως η Παναγία του Σταυρού, η Αγία Άννα, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Στυλιανός καθώς και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ένας από τους ωραιότερους ναούς του Αιγαίου, με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς την θάλασσα…

  Η κοιλάδα με τις πεταλούδες
  7 χλμ. από την Παροικία, κοντά στο μοναστήρι Χριστός στο δάσος υπάρχει ένα μέρος γνωστό σαν «Πεταλούδες» ένα ειδυλλιακό τοπίο με πυκνή βλάστηση και άφθονο πηγαίο νερό ένα μοναδικό μνημείο της φυσικής ομορφιάς. Η περιοχή είναι ένα μικρό πάρκο με μονοπάτια και σκαλιά για να κάνουν τον περίπατό σας ευκολότερο και ανετότερο και είναι εύκολα αντιληπτή από τον κεντρικό δρόμο.

  Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο, πολυάριθμα σμήνη από πεταλούδες, του είδους Jersey tiger moths, εγκαθίστανται στα φυλλώματα και στους κορμούς των δένδρων που τους καλύπτουν οι κισσοί. Όταν πετούνε το θέαμα είναι φανταστικό, γιατί το χρώμα κάτω από τα φτερά τους είναι έντονο κόκκινο, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα τους που είναι σκοτεινό.

  Το πάρκο είναι ανοιχτό από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο από τις 9 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα τηλέφωνα: 2284091211 & 2284091554 και στο http://www.parosbutterflies.gr/ 

  Δραστηριότητες
  Η Πάρος προσφέρεται για όλα τα θαλάσσια σπορ και όχι μόνο. Το wind-surfing έχοντας σύμμαχο τον ευνοϊκό βόρειο άνεμο, είναι το αγαπημένο άθλημα. Θα βρείτε ακόμα κέντρα καταδύσεων, ιστιοπλοίας αλλά και ιππασίας ακόμα και μέσα στο νερό, ενώ λειτουργεί και water park. Οι fun της γιόγκας δεν θα απογοητευτούν αφού και αυτό το διαθέτει το νησί…

  Περιβαντολογικό Πάρκο
  Το περιβαλλοντικό πάρκο Πάρου δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ιδανική επιλογή κυρίως για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της παρατήρησης. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 7 χλμ. Και χάρτες της μπορείτε να προμηθευτείτε στο Πάρκο.

  Η χερσόνησος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πάρου, απέναντι από την Νάουσα, και ανάμεσα στα αξιοθέατα για τα οποία αξίζει να την περπατήσετε είναι το παλιό ναυαρχείο από την εποχή των Ορλοφικών, τα καρνάγια, το μοναστήρι του Άη Γιάννη του Δέτη, χτισμένο ακριβώς πάνω από τη θάλασσα στην είσοδο του Πάρκου, και ένα καινούργιο αμφιθέατρο, στο οποίο, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.

  Τα μονοπάτια είναι αρκετά, μικρά και καλά σημαδεμένα. Στα περισσότερα σημεία της διαδρομής, η θέα είναι απεριόριστη προς το πέλαγος και τα γύρω νησιά. Το κεντρικό μονοπάτι κινείται κυκλικά, πάνω από την κεντρική παραλία, με τις εγκαταστάσεις αναψυχής και φτάνει μέχρι το βόρειο άκρο, που βρίσκεται και ο φάρος.
  Tags:

  Επιλογή Περιοχής

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

  Αναζήτηση

  Αποθήκευση
  Cookies user preferences
  Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
  Αποδοχή όλων
  Απόρριψη όλων
  Περισσότερα
  Marketing
  Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
  Facebook
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  DoubleClick/Google Marketing
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Analytics
  Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
  Snowplow
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Google Analytics
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Cookies
  SpCookie
  Αποδοχή
  Απόρριψη