Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Αρχαιολογικός χώρος Σεσκλού: Ένας ολόκληρος αρχαίος πολιτισμός

Ένας από τους παλιότερους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας  σας περιμένει να τον ανακαλύψετε στο Σεσκλό, μερικά μόλις χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Βόλου.

Ο νεολιθικός οικισμός του Σέσκλου αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο «Καστράκι» και στη γύρω περιοχή. Κατοικήθηκε από τα μέσα της 7ης χιλιετίας μέχρι και την 4η χιλιετία π.Χ. Στη Μέση Νεολιθική εποχή (5η χιλιετία π.Χ.) ο οικισμός εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση, τουλάχιστον 100 στρεμμάτων. Πάνω στο λόφο «Καστράκι» σώζονται τα πέτρινα θεμέλια των σπιτιών , τα οποία είναι συνήθως μικρά με στενά δρομάκια ανάμεσά τους, που σχηματίζουν σε μερικά σημεία πλατείες.

Ο οικισμός εντοπίσθηκε στο τέλος του 19 ου αιώνα. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1901-1902 από τον Χρ . Τσούντα πάνω στο λόφο Καστράκι. Το 1956 ο Δ. Ρ. Θεοχάρης άρχισε νέα ανασκαφική έρευνα στο λόφο και από το 1972 ερεύνησε τη γύρω περιοχή έξω από το λόφο, όπου αποκαλύφθηκε μεγάλος οικισμός της Μέσης Νεολιθικής εποχής.
Βόλος, αρχαιολογικός χώρος Σεσκλού
Τα ευρήματα από τις ανασκαφές που ακολούθησαν κατέστησαν τον οικισμό του Σέσκλου έναν από τους σπουδαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα αυτής της εποχής είναι σπάνια. Πρόκειται για ελλειψοειδή ορύγματα μέσα στο έδαφος με τοίχους που προεξείχαν από το έδαφος, φτιαγμένους από κλαδιά δένδρων και λάσπη.

Οι άνθρωποι της περιόδου αυτής ζούσαν από την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Σε αυτή την περίοδο ανήκουν πολλά κοκάλινα εργαλεία, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, λίθινα εργαλεία και λίγα πήλινα ειδώλια.

Αργότερα, στην Αρχαιότερη Νεολιθική (6η χιλιετία), τα σπίτια κτίζονται με πέτρινα θεμέλια, τοίχους από ωμά πλιθιά και δάπεδα από πατημένο πηλό. Στην περίοδο αυτή έχουμε κεραμική μονόχρωμη και διακοσμημένη, λίθινα και κοκάλινα εργαλεία, πήλινα ειδώλια. Στη Μέση Νεολιθική (5η χιλιετία) ο οικισμός αποκτά μια μεγάλη και πρωτοφανή έκταση.

Η περίοδος αυτή ταυτίζεται με το γνωστό πολιτισμό του Σέσκλου. Ο οικισμός λίγο πριν από το τέλος της 5 η χιλιετίας ερημώνεται από κάποια καταστροφή, ίσως πυρκαγιά, για περισσότερο από 500 χρόνια και ξανακατοικείται στη Νεότερη Νεολιθική (4η χιλιετία) σε περιορισμένη έκταση και μόνο πάνω στο λόφο Καστράκι.
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2500
Διεύθυνση: Σέσκλο, Μαγνησία
Τηλέφωνο: +30 24210 25285 & 24210 28563
Ώρες Λειτουργίας:
Τρι-Κυρ: 08:30 - 15:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση