Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Βρεφικό νεκροταφείο Αστυπάλαιας

Αρχαιολογικά ευρήματα σε εργοτάξια στην Ελλάδα δεν αποτελούν είδηση – αν σκάψετε λίγο θα βρείτε σπίτια, ναούς, όλα τα είδη των αντικειμένων. Ωστόσο, τίποτα δεν θα μπορούσε να προετοιμάσει τους κατοίκους της Αστυπάλαιας για αυτό που βρισκόταν θαμμένο κάτω από το έδαφος.

Στο έδαφος ήταν θαμμένοι αμφορείς, ο καθένας από τους οποίους περιείχε έμβρυα ή όργανα μωρών έως δύο ετών. Ήταν ένα βρεφικό νεκροταφείο, το μοναδικό στον κόσμο, η προέλευση του οποίου χάνεται μέσα στους αιώνες της ιστορίας και στους θρύλους της Μεσογείου.

Το βρεφικό νεκροταφείο είναι ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στο λόφο του Κατσαλή στη νότια πλευρά της Χώρας, στην Αστυπάλαια. Πρόκειται για ένα μοναδικό είδος βρεφικής νεκρόπολης που λειτουργούσε από τη Γεωμετρική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο και οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως διάφορα ταφικά αγγεία και οστά.
Περισσότερα από 2.260 ταφικά αγγεία έχουν ανακαλυφθεί. Το κοινό χαρακτηριστικό των οστών που βρέθηκαν είναι η ηλικία των σκελετών. Όλοι τους ανήκουν σε βρέφη ή νήπια. Θεωρείται ότι είναι ένα σημαντικό ιερό για τη στειρότητα, αφιερωμένο στην γεννηθέντων νεκρών και έχασε τα μωρά, με τις ευχές και την ελπίδα ότι οι άλλοι θα επιβιώσουν.

Αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι από την Ελλάδα και την Ευρώπη επισκέπτονται συχνά το νεκροταφείο για να μελετήσουν τα ευρήματα που ρίχνουν φως σε επιδημίες και ασθένειες της Αρχαιότητας. Μπορείτε να δείτε το νεκροταφείο αν στέκεστε έξω από το φράχτη.

Είναι όλα επιβιβάστηκαν επάνω, και η ανασκαφή είναι σε μεγάλο βαθμό ένα έργο σε εξέλιξη. Αυτό είναι ένας υποβλητικός χώρος, όπως πολλοί στο νησί. Ένα μέρος όπου η ιστορία, διασταυρώνεται εδώ και αιώνες με τους θρύλους και το θάνατο, αφήνοντας τα ίχνη της στο σήμερα.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Αστυπάλαια 859 00, Ελλάδα
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση