Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Αρχαία Πλωτινόπολη

Ο λόφος της Αγίας Πέτρας στη νοτιοανατολική πλευρά του Διδυμότειχου έχει ταυτιστεί με τη Ρωμαϊκή Πλωτινόπολη. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό και πήρε το όνομα της προς τιμήν της γυναίκας του Πλωτίνης. Ο λόφος αυτός, με την τόσο στρατηγική θέση, παρουσίασε αρχαιολογικό ενδιαφέρον πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες, βρέθηκε μια χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-21 μ.Χ.), που φυλάσσεται στο Μουσείο Κομοτηνής.

Συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή από τη ΙΘ΄ΕΠΚΑ το καλοκαίρι του 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του `80, ενώ οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται από το 1996 μέχρις τις μέρες μας. Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, που βρισκόταν σε χρήση από τον 2ο μέχρι το τέλος του 6ου μ.Χ. Επίσης βρέθηκε τμήμα λουτρού με το υπόκαυστό του (χώρος όπου καίγονταν τα ξύλα για να ζεσταθεί το νερό).
Το πιο εντυπωσιακό, όμως, εύρημα είναι ένα μεγάλο λίθινο πηγάδι βάθους μέχρι στιγμής 12,67μ. του οποίου ο πυθμένας δεν έχει ακόμη εντοπισθεί. Στο βόρειο τμήμα του υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε καμαροσκέπαστο θάλαμο, που χρησιμοποιείτο για την άντληση του νερού από το πηγάδι. Το παραπάνω συγκρότημα αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα υδραυλικής αρχιτεκτονικής, σχετίζεται με την υδροδότηση της πόλης και μάλλον είναι σύγχρονο με την ίδρυσή τη ς(αρχές του 2ου αι. μ.Χ.).

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής, που χρονολογούνται από τα νεολιθικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Τ.Κ. 68300, Διδυμότειχο, Έβρος (Νομός Έβρου)
Τηλέφωνο: 2551026103
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση