Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Βασιλική Αγίας Φωτεινής

Η παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Φωτεινής είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτιστικά μνημεία της Καρπάθου. Βρέθηκαν από αρχαιολόγους το 1972, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η εκκλησία είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Χάρη στις προσπάθειες των σύγχρονων αρχιτεκτόνων, η πανέμορφη βασιλική έχει ανακαινιστεί και μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες στην περιοχή Άφωτη, στη βόρεια παραλία των Πηγαδιών μεταξύ του δρόμου προς το Απέρι και την παραλία.

Τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου ή 6ου αιώνα είναι από τα καλύτερα διατηρημένα του νησιού. Η βασιλική, χτισμένη πάνω στα ερείπια πρώην αρχαίου ναού, είναι αφιερωμένη στον μάρτυρα Αγία Φωτεινή. Ορισμένες μαρμάρινες στήλες με χριστιανικά σύμβολα μπορούν ακόμα να θαυμαστούν.
Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η Φωτεινή (η Φωτεινή "η πεφωτισμένη") είναι η γυναίκα Σαμαρείτης που συναντά τον Ιησού στο πηγάδι του Ιάκωβου. Λατρεύτηκε ως αγία και καταμετρήθηκε μεταξύ μεγάλων μαρτύρων και αποστόλων. Η συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτη περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κεφάλαιο 4). Η Αγία Φωτεινή καλείται επίσης Άφωτη στην τοπική παράδοση της Καρπάθου.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Κάρπαθος (Νομός Δωδεκανήσου)
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση