Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης

Η αρχαία Αμφίπολη ιδρύθηκε το 438/7 π.Χ. ως αποικία των Αθηναίων, σε μια θέση στρατηγικής σημασίας, κοντά στις εύφορες εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στα πολύτιμα κοιτάσματα του όρους Παγγαίου.

Τα ιερά αφιερωμένα σε τοπικές θεότητες και δαίμονες κατείχαν ξεχωριστή θέση μέσα στην πόλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η μούσα Κλειώ, ο Ρήσσος ήρωας ιππέας, η Νύμφη, ο ποταμός Στρυμόνας και προπαντός η Άρτεμις Ταυροπόλος. Σημαντικές πληροφορίες δίνουν τα ευρήματα και για την λατρεία των Ολύμπιων Θεών, όπως του Πυθίου Απόλλωνος, της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης, καθώς και του Ηρακλέους, των Διοσκούρων, του Ασκληπιού. Επίκεντρο της θρησκευτικής ζωης της πόλης αποτελούσε η λατρεία της Αρτέμιδος Ταυροπόλου, ενώ στα Ελληνιστικά και στα Ρωμαϊκά χρόνια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής η λατρεία των Αιγύπτιων θεών και των ανατολικών θεοτήτων Κυβέλης και Άττιος.

Η οικονομία της Αμφίπολης στηριζόταν στη γεωργία του εύκαρπου αυλώνα του Στρυμόνος. Σημαντικοί παράγοντες ήταν ,επίσης, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι τεχνίτες και οι δούλοι. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας πληροφορούν για την διοικητική οργάνωση της πόλης, η οποία με θεσμούς και ειδικούς άρχοντες ασκεί τον έλεγχο του εμπορίου και προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών της. Από τα σημαντικότερα κτήρια που έχουν έρθει στο φως είναι το Γυμνάσιο, όπου εκπαιδεύονταν και ασκούνταν οι νέοι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χαραγμένος σε μαρμάρινη στήλη Εφηβαρχικός Νόμος.
Κοντά στο Γυμνάσιο βρίσκεται και το θέατρο της Αμφίπολης. Η ευμάρεια της πόλης υποστηρίζεται από την παραγωγή των τοπικών εργαστηρίων, αγγείων, έργων κοροπλαστικής, γλυπτικής και μικροτεχνίας. Η τοπική καλλιτεχνική παραγωγή διαμορφώνεται κάτω από τις επιδράσεις της αττικής και της ιωνικής τέχνης του Βόρειου Αιγαίου πριν ενταχθεί στην ελληνιστική κοινή των Μακεδόνων. Ευρήματα από τα τοιχογραφημένα σπίτια, τα ιερά και τους τάφους συμπληρώνουν την ιστορική εικόνα, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης.

Οι νεκροί θάβονταν έξω από τα τείχη της πόλης σε τάφους διαφόρων κατηγοριών ανάλογων με την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση. Οι μνημειακοί τάφοι του μακεδονικού τύπου ανήκαν προφανώς σε άρχοντες της πόλης. Τα κτερίσματα των τάφων, αγγεία, ειδώλια, όπλα, κοσμήματα μαρτυρούν τον πλούτο των κατοίκων και την άνθιση της τέχνης στην αρχαία Αμφίπολη. Επιτάφιο μνημείο είναι και ο περίφημος λέων της Αμφίπολης, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και αποδίδεται στον Λαομέδοντα, ναύαρχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: 62052 Αμφιπόλης , Σέρρες
Εισιτήριο:
Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Ώρες λειτουργίας:
01Ιούν - 31Οκτ Δευ-Κυρ, 08:00-15:00
01Νοέ - 31Μάι Δευ-Κυρ, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: +30 23220 32474
Ετικέτες: ,

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση