Εκδηλώσεις

Βρείτε πληροφορίες για τις καλύτερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, που μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή τη περίοδο!

«Επταπύργιο: Βιώματα – Μνήμες – Κατοικήσεις»

Το τέμενος Defterdar,  στην πλατεία Ελευθερίας, είναι από τα πιο κλασικά και χαρακτηριστικά δείγματα ισλαμικής τέχνης. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού της Κω, σ'ένα σταυροδρόμι πολιτισμών ανάμεσα σε κτίρια ιταλικά, όπως η Δημοτική Αγορά, η Αίγλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά.

Στο ισόγειο λειτουργούν καταστήματα και καφετέριες. Το όνομα της μίας καφετέριας ήταν αρχικά «Ναός», όμως απαγορεύτηκε η χρήση της λέξης λόγω του θρησκευτικού της περιεχομένου. Η καφετέρια, ονομάστηκε έκτοτε «Αέναος»  αλλά όλοι για συντομία αναφέρονται σ'αυτήν ως «Ναό».

Το τέμενος Defterdar (πρόκειται για διώροφο τέμενος) πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ibrahim Efendi που το έκτισε την περίοδο του 1780.

Δύο κιονοστήρικτες κλίμακες, μία στην ανατολική και μία στην δυτική πλευρά, οδηγούν στο τέμενος, που βρίσκεται στον όροφο. Το ιερό και ο χώρος προσευχής των πιστών βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, στον οποίο οδηγούν δυο περίτεχνες σειρές σκαλοπατιών στηριγμένες σε κίονες. Στην δυτική πλευρά ανοίγεται η κόγχη του μιχράμπ.

Σειρά από μεγάλα ορθογώνια παράθυρα με ημικυκλικά τύμπανα στις τρεις πλευρές, στην βόρεια πλευρά ανά δύο επιστέφονται με ενιαίο ημικυκλικό τύμπανο. Στην ανωδομή έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι λαξευμένοι λίθοι κατά το ισόδομο σύστημα τοιχοποιΐας.Υπάρχει τρούλος που στηρίζεται σε 12 αψίδες.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση