Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης είναι έργο του ομώνυμου συλλόγου που δημιουργήθηκε το 1982. Στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο και η μόνιμή έκθεσή του λειτουργεί από το 2011. Το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης αποτελείται από τέσσερις χώρους που καλύπτουν εμβαδόν 700 τετραγωνικών μέτρων και φιλοξενούν τις μόνιμες και τις εποχιακές συλλογές του μουσείου.

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει ακόμη αίθουσα διαλέξεων στο ισόγειο, όπου βρίσκεται και ο χώρος για τις περιοδικές εκθέσεις. Στο υπόγειο του κτηρίου λειτουργεί βιβλιοθήκη με τόμους που καλύπτουν την ιστορία της πόλης.

Για τη δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κάτοικοι της πόλης παραχώρησαν προσωπικό και οικογενειακό υλικό, όπως αντικείμενα, κειμήλια, πρωτότυπες φωτογραφίες, έγγραφα κλπ) το οποίο καταγράφηκε, ψηφιοποιήθηκε και αρχειοθετήθηκε από τους υπεύθυνους του Μουσείου.

Κειμήλια από την ιστορία της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει ο πρώτος όροφος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση, ενώ στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί πολύ σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, όπως η έκθεση για τη Θράκη που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων. Στον ημιώροφο του μουσείο δημιουργείται έκθεση με Σαρακατσάνικες φορεσιές της Ελένης Φιλιππίδη.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, είναι αυτή με τις ολυμπιακές δάδες του Αθανασίου Κριτσινέλη, ανάμεσα στις οποίες βρέθηκαν και τρεις ιδιαίτερες δάδες, ενώ οι δύο εξ’ αυτών δεν υπάρχουν ούτε στο αντίστοιχο μουσείο της Λωζάνης.

Στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διεξάγονται συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα και κύκλοι ομιλιών με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού. Κατά το 2014, οι φίλοι του μουσείο μπορούν να παρακολουθήσουν τον 5ο κύκλο ομιλιών, με θέμα «Αρχαιολογία και ιστορία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Σάββατο 10:30-14:30
Δευτέρα & Κυριακή: Κλειστά
Διεύθυνση: Λ. Δημοκρατίας 335, Aλεξανδρούπολη, 68100
Τηλέφωνο: 25510 28926
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση