Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 από μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη.

Πρόκειται για ένα Μουσείο με συλλογές πάνω από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι.

Καλύπτουν τους τομείς παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίας, σταμπωτών, κεντημάτων, ξυλογλύπτων, χαρακτικών και εικαστικών έργων, ενώ υπάρχει και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο.

Αρχικά, το Μουσείο στεγαζόταν σε μισθωμένο χώρο στο κέντρο της πόλης. Τώρα στεγάζεται σε νέο κτίριο, έργο του Υπουργείου Πολιτισμού συγχρηματοδοτούμενο από τα Π.Ε.Π της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Η μουσειολογική μελέτη, έργο της μουσειολόγου κυρίας Λαλούλας Χρυσικοπούλου, εστιάζει στην εικόνα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής πριν και μετά την Προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νεοελληνικό κράτος (1881).

Οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης παρουσιάζουν όψεις του αγροτικού και αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλία μέσα από αναπαραστάσεις τύπων θεσσαλικών κατοικιών καθώς και παραδοσιακών και επιστημονικών εργαστηρίων.
Παράλληλα, παρουσιάζεται μια ενότητα αφιερωμένη στην μεταβυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και λατρεία ενώ στο δώμα του κτιρίου εκτίθεται ένας ενδεικτικός αριθμός χαρακτικών από περιηγητικές εκδόσεις από την πλούσια συλλογή που έχει το Μουσείο, δωρεά Ν. Κ Ψημμένου.

Το κτίριο και η έκθεση του Μουσείου είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 31 Αυγούστου 2014 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριο Κων-νο Τασούλα. Ήδη από τον Μάρτιο του 2013 έχει ξεκινήσει και πάλι τις δράσεις του.

Στόχος του, μέσα από εκθέσεις μόνιμες και περιοδικές, εκπαιδευτικές και άλλες επιστημονικές δράσεις, να διαχέει στην ελληνική και διεθνή κοινότητα το αντικείμενο ενασχόλησής του, το νεότερο πολιτισμό με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλία

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Γ. Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων), τ.κ. 41335, συνοικία Χαραυγή
Ώρες λειτουργίας: 8:00- 15:00
Εισιτήριο: 1€ μαθητικό-φοιτητικό και 3 € ολόκληρο
Τηλέφωνο: 2410 239446
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση