Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Το 1995 άρχισε η συλλογή λαογραφικού υλικού από τον ιδρυτή και δημιουργό του μουσείου, Γιάννης Κολλιάρο και προοδευτικούς φίλους. Μήνα με το μήνα τα αντικείμενα πλήθαιναν και το υπόγειο του Γυμνασίου, με επιφάνεια 550 τ.μ θεωρήθηκε ο κατάλληλος χώρος. Εκεί στεγάστηκε το μουσείο.

Στήθηκαν και χτίστηκαν το «λουτρουβειό» (ελαιοτριβείο) και το «ρεμπικαριό» (αποστακτήριο ούζου). Η αρχή ήταν το ήμισυ του παντός… Εθελοντές από την Καλλιμασιά και μη, δούλεψαν με μεράκι και με οικονομική ενίσχυση, της Νομαρχίας, του Δήμου, φορέων και ιδιωτών και σύμφωνα με τα δεδομένα του χώρου, κατασκευάστηκε ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό με σπίτι, τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλος, μαραγκούδικο, παπλωματάδικο, αλώνι, χωράφι…
Σήμερα το μουσείο υπάγεται στο Δήμο Χίου (Ν.Π.Δ.Δ) και εκθέτονται αντικείμενα και εργαλεία περισσοτέρων από τριάντα επαγγελματιών και δραστηριοτήτων των κατοίκων του νησιού μας. Τα εκθέματα στο μουσείο (δωρεές από όλα τα μέρη της Χίου) είναι γύρω στις έξι χιλιάδες, και περιλαμβάνει μια από τις πλουσιότερες συλλογές αντικειμένων ανάμεσα στα υπόλοιπα μουσεία της Ελλάδας. Θεωρείται από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της χώρας.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Καλιμασσιά, 82100, Χίος
Τηλέφωνο: 22710-51373
Ώρες λειτουργίας: από 11/9 έως και 15/6 σε ημέρες και ώρες λειτουργίας του Γυμνασίου Καλλιμασιάς και από 16/6 έως και 10/9 καθημερινά 9:30 - 13:00 και 18:00 - 20:30.
Εισιτήρια: Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση