Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου εγκαινιάστηκε το 2010 και κερδίζει όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον των ξένων κυρίως επισκεπτών. Στο φωτεινό ισόγειο απλώνεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης της Σάμου. Η μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Σαμίων μοίραζε δωρεάν σιτάρι στους πολίτες το οποίο μάλιστα αγόραζε από θεσμοθετημένο ειδικό ταμείο, αξίζει την προσοχή σας. Όσο για το κεφάλαιο του ταμείου προερχόταν από συνδρομές εύπορων πολιτών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προσεγμένο και μελετημένο Μουσείο όπου ο πρωτότυπος τρόπος ανάδειξης τωνεκθεμάτων και η πλούσια συλλογή εντυπωσιάζουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.
Οι παιδικές ταφές από τη θέση Κλήμα Ηραίου, τα δείγματα του ρυθμού των αιγάγρων, οι ιωνικές και σαμιακές κύλικες, ο τρίμυξος λύχνος του 560 π.Χ., η ανάγλυφη πήλινη πλάκα με παράσταση Νίκης σε άρμα (400-375 π.Χ.) είναι ορισμένα από τα εκθέματα που ξεχωρίζουν. Όπως τα 27 αργυρά νομίσματα από τους Ελληνιστικούς χρόνους που βρέθηκαν θαμμένα κάτω από δάπεδο δωματίου. Στον όροφο… περιμένουν οι Pωμαίοι αυτοκράτορες (6 εικονιστικές κεφαλές) που η ζωή τους συνδέθηκε με την ιστορία του νησιού, σημαντικά έργα και τους χειμώνες στην πολυτελή έπαυλη του λόφου του κάστρου. Από τα ευρήματα της γεωμετρικής νεκρόπολης ο επισκέπτης συνήθως στέκεται στην υδρία με εγχυτρισμό βρέφους, αλλά και στα τέσσερα επίπεδα της κατασκευής που στήθηκε στο κέντρο της αίθουσας για να τονιστούν οι διαφορετικές εποχές των τάφων (γεωμετρικοί, αρχαϊκοί, ελληνιστικοί, ρωμαϊκοί). Έξυπνη λύση και η επιλογή της γιγαντο-οθόνης στην οροφή, όπου προβάλλονται αποσπάσματα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη.

Η προθήκη με τις πήλινες γυναικείες πλαγγόνες είναι το κέντρο της προσοχής συνήθως των γυναικών, ενώ οι άντρες επισκέπτες προτιμούν το δυτικό τμήμα με την αρχαϊκή γλυπτική. Τη σειρά των εντυπωσιακών κούρων που σαστίζει και τα παιδιά, τον ενεπίγραφο του Λεύκιου, τον ντυμένο του Κάβο Φονιά (ρούχα φορούσαν μόνο τα γυναικεία αγάλματα) κάπως άσχημο με αιγυπτιακά χαρακτηριστικά, το εντυπωσιακό άγαλμα της Αφροδίτης, αλλά και τον τεράστιο τοίχο με τα υπαίθρια ιερά.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Πυθαγόρειον Σάμου, Τ.Κ. 831 03, Σάμος (Νομός Σάμου)
Τηλέφωνο: +30 22730 62 813
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη μέχρι και Κυριακή 08:00-15:00
Εισιτήρια: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση