Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου

Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου δημιουργήθηκε το 2009 στην Αετοφωλιά, επίκεντρο της αγγειοπλαστικής δραστηριότητας στο νησί από τη δεκαετία του 1930 έως και το 1960 που έπαψε να λειτουργεί και το τελευταίο καμίνι.

Το 1989 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοφωλιανών, θέλοντας να αναδείξει την αρχαία τέχνη του πηλού που ανθούσε εδώ ήδη από τους Γεωμετρικούς Χρόνους, αγόρασε ένα παλιό τηνιακό σπίτι, εξασφαλίζοντας στέγη για το μουσείο.

Με προσωπική εργασία των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού, το κτίριο επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε, σύμφωνα με την κυκλαδίτικη αισθητική, ενώ τόσο οι κάτοικοι της Αετοφωλιάς όσο και των γειτονικών χωριών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου και δώρισαν πολλά αγγεία, τα οποία αποτελούν τη βάση της Συλλογής.
Τήνος - Μουσείο - Κεραμοποιίας
Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει αγγεία και χρηστικά αντικείμενα όπως το Σταμνί, το Πιθάρι, το Κιούπι, το Μελισσέλι, η Φουφού, το Κουρούπι, το Ανθοδοχείο, το Γαλατερό, κ.α. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων δωρίστηκε από κατοίκους της Αετοφωλιάς και των γύρω χωριών ενώ έχουν συγκεντρωθεί αγγεία από τη Νότιο Γαλλία, τη Σίφνο, την Ολλανδία, τη Χίο, την Κέρκυρα, τη Χαλκίδα, κ.α.

Ακόμα, στο χώρο του μουσείου λειτουργεί και εργαστήριο στο οποίο μπορείτε να δείτε από κοντά τον τρόπο κατασκευής των κεραμικών.
Διεύθυνση: Χωριό Αετοφωλιά, Τήνος
Ωράριο λειτουργίας: Το μουσείο λειτουργεί τέλη Μαΐου – τέλη Σεπτεμβρίου, καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση