Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Θρακικό Μουσείο Παιδείας Κομοτηνής

Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Αλεξάνδρου Χ. Καζαντζή Εκπαιδευτικού - Νομικού και Προέδρου της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής.

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής. Ανεγέρθηκε το 1882 από δύο Ηπειρώτες, τον ευεργέτη Χατζηκωνσταντή Ζωίδη και τη σύζυγο του, όπως μαρτυρά η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που φέρει τη χαρακτηριστική επιγραφή «Νηπιαγωγείoν».
Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και, έως το 1995, για να στεγάσει το Ιστορικό 5ο Νηπιαγωγείο. Στον πρώτο όροφο του διατηρητέου διώροφου κτιρίου λειτουργεί βιβλιοθήκη, η οποία είναι οργανωμένη ηλεκτρονικά και επιστημονικά και περιλαμβάνει βιβλία Ψυχολογίας Παιδαγωγικών Επιστημών και Ιστοριών της Θράκης.

Στο δεύτερο όροφο εκτίθεται το μουσειακό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα του 17ου και 18ου αιώνα (μαυροπίνακες, ξύλινες έδρες, αντικείμενα από τα μαθητικά συσσίτια, σάκες, μαθητικές ποδιές, παλιά θρανία και πολλά ακόμα σχολικά αντικείμενα). Σημαντικά είναι τα είδη τυπογραφείου, γραφομηχανές και κατασκευές, όπως ο πολύγραφος, το φωτοτυπικό εκείνης της εποχής, πικάπ και μηχανήματα προβολής.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Οδός Αγίου Γεωργίου 25, Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής
Τηλέφωνο: 2531026009
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση