Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Λαογραφικό Μουσείο Διδυμότειχου

Το μουσείο στεγάζεται σε οίκημα που κτίστηκε στην πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα (± 1905) και αποτελεί αξιόλογο δείγμα εκλεκτικισμού. Το κτήριο αποτελείται από ισόγειο που χρησιμοποιούνταν ως κατάστημα, υπόγειο ως αποθηκευτικός χώρος του καταστήματος, ενώ ο όροφος ως κατοικία της οικογένειας του ιδιοκτήτη. Στην σοφίτα γινόταν εκτροφή μεταξοσκώληκων.

Πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο είχε μισθωθεί σε κάποια βιοτεχνία πλεκτικής. Το 1935 – 36 το κτίριο λειτούργησε ως Αγροτική Τράπεζα στο ισόγειο και κατοικία του τότε Διευθυντή της Τράπεζας. Το κτίριο ανήκε στον Γεώργιο Χατζηρβασάνη (ο οποίος πέθανε το 1924) και μετά στους γιούς του Βασίλειο και Ευάγγελο Χατζηρβασάνη από τους κληρονόμους των οποίων αγοράσθηκε το 1975 από του Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στο Μορφωτικό Σύλλογο – Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου.

Μετά τις απαραίτητες εργασίες στεγάνωσης και της στατικής φύσεως παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Διδυμοτείχου. Χωρίς να έχει προηγηθεί μουσειολογική μελέτη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στους εκθεσιακούς χώρους με κατασκευή βιτρινών και προθηκών που εξυπηρετούν μόνο μια «διακοσμητική» διαμόρφωση του χώρου και μια «διακοσμητική» έκθεση των μουσειακών αντικειμένων.
Οι συλλογές του Μουσείου άρχισαν να συγκροτούνται από το 1966. Σήμερα το σύνολο των αντικειμένων είναι σήμερα περίπου 2500.

Ενδιαφέρουσες συλλογές συγκροτούν τα υφασμάτινα αντικείμενα (τμήματα ενδυμασιών τόσο από το Διδυμότειχο όσο και από τη γύρω περιοχή, δηλαδή των Μάρηδων, των Σαρακατσάνων, των Γαλαζοβράκηδων, των Αρβανοφώνων από το Ζαλούφι, των Καβακλιωτών, των Ανατολικοθρακιωτών κ.ά. καθώς και διάφορα στρωσίδια) τα γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία και σκεύη, τα εργαλεία της υφαντικής και της μεταξουργίας, τα σκεύη του αγροτικού σπιτιού καθώς και ο εξοπλισμός των τοπικών παραδοσιακών εργαστηρίων, για παράδειγμα, των μπογιατζήδων (βαφέων υφασμάτων), των σησαμελαιοτριβείων, ενός ξυλουργείου, ενός σιδηρουργείου και ενός τυπογραφείου, αλλά και των εκκλησιαστικών ειδών καθώς και το αρχειακό υλικό στο οποίο περιλαμβάνονται έντυπα και έγγραφα του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου της Ανδριανούπολης.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 22 & Βατάτζη γωνία 68300, Διδυμότειχο
Τηλέφωνο: +30 25530 22316
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή : Ώρα 9:00πμ έως 2:00μμ
Παρασκευή : Ώρα 4:00μμ έως 7:00μμ (χειμερινό ωράριο) και Ώρα 5:30μμ έως 8:30μμ (θερινό ωράριο)
Σάββατο & Κυριακή: Ώρα 11:00 πμ έως 2:00 μμ
Είσοδος: 2€ (ενήλικες), 1€ (παιδιά)
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση