Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1920 με έδρα τα Χανιά, ύστερα από απόφαση του τότε Γενικού Διοικητή Κρήτης Σ. Κροκιδά και αποτελεί περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το Αρχείο στεγάζεται σε νεοκλασικό, κρατικό, διατηρητέο κτήριο στα Χανιά, ενώ κάποια από τα νεότερα αρχεία του στεγάζονται και σε άλλο κτίριο.

Βασικός σκοπός του Ι.Α.Κ. είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού αλλά και ολόκληρης της Κρήτης με τελικό στόχο τη διάθεση και την με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου από το κοινό και τους ερευνητές. Στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης λειτουργεί αναγνωστήριο για το κοινό, για μελέτη αρχειακού υλικού ή για χορήγηση αντιγράφων. Στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης φυλάσσεται αρχειακό υλικό το οποίο καλύπτει όλη την Κρήτη και υπερβαίνει το 1.000.000 σημαντικότατα τεκμήρια από το 1821 μέχρι σήμερα. Στην Υπηρεσία φυλάσσεται η επίσημη αλληλογραφία των Κρητικών Επαναστάσεων 1821-1830, 1866-1869, 1877-1878, 1895-1898 καθώς και του κινήματος του Θερίσου του 1905.
Χανιά - ΙΑΚ
Ακόμα, στον χώρο του λειτουργεί βιβλιοθήκη, υποστηρικτικά στις δραστηριότητες των Αρχείων με τίτλους που καλύπτουν ιστορικού, λαογραφικού ή άλλου περιεχομένου θεματολογία, ενώ ιδιαίτερη ενότητα αφορά ποικίλα θέματα της κρητικής βιβλιογραφίας. Φυλάσσεται, επίσης, ολόκληρο το αρχείο της Κρητικής Πολιτείας, του αυτόνομου δηλαδή Κρητικού Κράτους (1898-1913).

Τέλος, λειτουργεί στους χώρους του Μουσειακή και Λαογραφική Συλλογή με «στιγμιότυπα» από την ζωή στα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη.
Διεύθυνση: Ιωάννη Σφακιανάκη 20, Χανιά 73134, τηλ. 28210 52606
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:30 έως τις 14:30 για το Ιστορικό Αρχείο και την Βιβλιοθήκη, ενώ για την Μουσειακή και Λαογραφική Συλλογή χρειάζεται ραντεβού
Ιστότοπος: www.gak.chan.sch.gr  
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση