Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Ιδρύματος, κληροδότημα του ευεργέτη Νικολάου Γιοκαλά. Διαθέτει εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή περίοδο και στους χώρους του εκτίθενται ευρήματα από τα Δρακόσπιτα Καρύστου και Στύρων, την αρχαία Γεραιστό και κυρίως από την Παλαιοχώρα.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο οικοδομήθηκε το 1959 στην Πλατεία Μαξιμιλιανού της Καρύστου. Η δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Ιδρύματος παραχωρήθηκε σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Ν. Γιοκαλά, το 1980 στο ΥΠΠΟ για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου. Η ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διαμόρφωσε τον παραχωρηθέντα χώρο και εγκαινίασε το Μουσείο Καρύστου το 1989. Στον ίδιο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνονται αίθουσες θεάτρου και Βιβλιοθήκης, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Δήμου Καρύστου.

Τα ευρήματα εκτίθενται σε μια αίθουσα και  προέρχονται από τα δρακόσπιτα των Στύρων και της Όχης, το ναό του Ποσειδώνος στη Γεραιστό, την πρωτοελλαδική θέση στον Άγιο Γεώργιο βορειοδυτικά της Καρύστου, αλλά κυρίως από την ίδια την πόλη, ιδιαίτερα από την Παλαιοχώρα ( κτήμα Κωνσταντινίδη).
Κάρυστος - Αρχαιολογικό - Μουσείο
Απέναντι από την είσοδο εκτίθεται άγαλμα ιματιοφόρου γυναίκας των  ελληνιστικών  χρόνων. Ακολουθεί βωμός του 4ου αιώνα π.Χ. με παράσταση εφίππου και πεζής μορφής, που φέρει και μεταγενέστερη επιγραφή.

Στη δεξιά πλευρά ενδιαφέρον είναι το ανάγλυφο με παράσταση ανακεκλιμένου Ηρακλή και Σατύρου, ενώ σε όλο  το τμήμα της πλευράς αυτής εκτίθενται ιωνικά κιονόκρανα από τη Γεραιστό και την Παλαιοχώρα, καθώς και εδράνου ημικυκλικής εξέδρας με σχηματοποιημένο πόδι λέοντα.

Στην προθήκη αριστερά της εισόδου εκτίθενται πήλινα ειδώλια και νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή Καρυστίας. Ακόμη μία κεφαλή Σατύρου, ακέφαλο αγαλμάτιο γυναίκας με θύρσο, ίσως  Αρτέμιδος , πήλινο προσωπείο Βάκχου και αγαλμάτιο Κυβέλης μέσα σε ναΐσκο, του τέλους των ελληνιστικών χρόνων.
Διεύθυνση: Κάρυστος 34001, τηλ. 22240 25661 & 22240 29218
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 08:00 έως τις 15:00.
Ιστότοπος: Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου 
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση