Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Μουσείο Αγίου Διονυσίου

Στο κτίριο της Μονής Στροφάδων και στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου έχει ιδρυθεί από το 1979 το εκκλησιαστικό μουσείο που περιέχει κειμήλια αυτής της Μονής. Το μουσείο στεγάζεται στην αίθουσα του ισογείου του κεντρικού κτιρίου της Μονής και ιδρύθηκε μετά από επιθυμία του τότε Καθοδηγούμενου Δανιήλ Γιγάντε και με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονος.

Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1997 που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην Μονή Στροφάδων, όλα τα κειμήλια και οι εικόνες μεταφέρθηκαν στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο. Το νέο εκκλησιαστικό μουσείο εγκαινιάστηκε το 2000 και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου.
Ζάκυνθος - Μουσείο - Άγιος - Διονύσιος
Υπάρχουν διάφορα αντικείμενα ζωγραφικής, αργυρογλυπτικής και υφαντικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις εικόνες του Κουτούζη που απεικονίζουν την ζωή του Αγίου Διονυσίου και μια κρητικής τεχνοτροπίας που εικονίζει το Χριστό ανάμεσα στους Ιεράρχες. Όσον αφορά τον τομέα της αργυρογλυπτικής υπάρχει μια σειρά από επίχρυσα ιερά σκεύη επτανησιακής και ρωσικής τέχνης( όπως δίσκοι, καντήλια, σταυροί κτλ) καθώς και Ευαγγέλια και Απόστολοι.  Στον τομέα της υφαντικής υπάρχουν ωραιότατες ιερατικές στολές του περασμένου αιώνα καθώς και κεντητά καλύμματα για δισκοπότηρα.

Η παλαιότερη εικόνα είναι της Παναγίας της Θαλασσομαχούσας από τον 13ο αιώνα, η οποία σύμφωνα με την παράδοση είχε πεταχτεί στη θάλασσα την περίοδο της εικονομαχίας και έφτασε πάνω στα κύματα στη Μονή των Στροφάδων. Ξεχωριστή θέση κατέχει η αρχιερατική στολή του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου και οι μήτρες των Μητροπολιτών Πλέσσα και Παράσχη.
Πληροφορίες
Διεύθυνση:  Μονή Στροφάδων, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, Ζάκυνθος 29100
Τηλέφωνο: 26950 43805 & 26950 44126
Ιστότοπος: http://www.imzante.gr/zakynthos-metropolis/agios-dionysios 
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση