Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Λαογραφικό Μουσείο Νεοχωρίου

Το Λαογραφικό Μουσείο Νεοχωρίου, κατόπιν πολυετών επίπονων και επίμονων προσπαθειών, αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον εξοπλισμένους, λειτουργικούς και επισκέψιμους μουσειακούς χώρους του Νομού Θεσπρωτίας. Έκανε την εμφάνισή του με την ίδρυση του Συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Νεοχωρίου», τον Ιούνιο του έτους 1998, με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου με έδρα το Νεοχώρι, ενώ ήδη από το έτος 2010 και με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ. με Πρόεδρο τον Θεόδωρο Β. Μπίκα, συνιστά Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στεγάζεται στο παλαιό πέτρινο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου το οποίο έχει πλήρως αναπαλαιωθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα και παραχωρήθηκε τον Απρίλιο του έτους 2009 για να φιλοξενήσει την πλούσια συλλογή εκθεμάτων η οποία ξεκίνησε δειλά – δειλά με πρωτοβουλία του χωριανού μας Ιωάννη Χρ. Κώτση και σήμερα ξεπερνά τα 350 είδη. Τα εκθέματα αυτά, ταξινομημένα και τοποθετημένα στις προθήκες τους, καταμαρτυρούν στον κάθε επισκέπτη την ιστορία, την τέχνη, την παράδοση, τις ασχολίες, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και των γύρω περιοχών της Θεσπρωτίας. Είναι εκθέματα χρηστικά της τότε νοικοκυράς, του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του μαραγκού, του μάστορα, του τσαγκάρη, του γανωτή, του ράφτη, του εμπόρου, του κουρέα, της υφάντριας, του βαρελά, του οινοποιού, του ελαιοτριβέα και άλλων επαγγελματιών της τότε εποχής.
Εκτίθενται επίσης τοπικές ενδυμασίας, στρατιωτικό υλικό, χαρτονομίσματα και κέρματα από την εποχή του οβολού έως και σήμερα. Επίσης το παλαιό υπόγειο του κτιρίου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα σε δύο επιμέρους αίθουσες και φιλοξενεί σήμερα ακριβείς αναπαραστάσεις της παλαιάς – παραδοσιακής οικίας του χωριού και της παλαιάς- παραδοσιακής σχολικής τάξης. Ο προαύλιος χώρος του μουσείου έχει έκταση περίπου 7 στρεμμάτων και περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και ειδικότερα γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου 7×7, γήπεδο βόλεϋ, παιδική χαρά καθώς και χώρους πρασίνου, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για σχολικές εκδρομές. Το Μουσείο κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι χώρος έρευνας και μάθησης, είναι πηγή γνώσης για τους νέους και πηγή μνήμης γα τους παλαιότερους. Κρίνουμε αναγκαία τη διάδοση και διάσωσή του, διότι πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι η ατομική και συλλογική δημιουργία στην οποία αποτυπώνεται η ταυτότητά μας. Προς το παρόν το Μουσείο μας δεν διαθέτει υπαλλήλους για τη λειτουργία και την ξενάγηση στους χώρους του. Προς τούτο είναι στην απόλυτη διάθεσή σας τα μέλη του Δ.Σ. του «Λαογραφικού Μουσείου Νεοχωρίου».

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Νεοχώρι Παραμυθιάς
Τηλέφωνο: +30 6945860727
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση