Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Δασικό Μουσείο Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη

Το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη – Βραστάμων είναι δημόσιο δάσος του οποίου η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Κράτος. Καταλαμβάνει έκταση 58.000 στρεμμάτων στις Νότιες και Νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα Χαλκιδικής.

Η περιοχή του Πανεπιστημιακού Δάσους είναι ένα αντιπροσωπευτικό δάσος πλατύφυλλων ειδών της ελληνικής επικράτειας. Αναγεννάται με φυσικό τρόπο και μόνο σε ακραίες δυσμενείς συνθήκες γίνεται επέμβαση με τεχνητή αναγέννηση. Η συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά του, οφείλεται στη συστηματική και αειφόρα εκμετάλλευση του δάσους που εφαρμόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τα κύρια παραγόμενα δασικά προϊόντα είναι τα καυσόξυλα της δρυός, της οξιάς, των πεύκων και τα ξυλοκάρβουνα. Μικρή θέση έχει η τεχνητή ξυλεία (καδρόνια, σανίδια, παρκέ κλπ) λόγω της μη ωρίμανσης ακόμη του δάσους. Συνολικά εργάζονται 30-35 δασεργάτες στις διάφορες υλοτομικές εργασίες κάθε χρόνο.

Στο χώρο του Πανεπιστημιακού Δάσους διαχρονικά έχει κατασκευαστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός κτιρίων, που στεγάζουν τα γραφεία της Διοίκησης, το προσωπικό της Διοίκησης, το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές και τους επιστήμονες-ερευνητές που διεξάγουν επιστημονικές έρευνες. Το κτιριακό συγκρότημα διαθέτει αρκετά δωμάτια, εστιατόριο, εργαστηριακούς, αποθηκευτικους χώρους και δύο συνεδριακές αίθουσες.
Στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημιακού Δάσους στεγάζεται το Δασικό Μουσείο.

Στον εκθεσιακό χώρο του Δασικού Μουσείου, που λειτουργεί από το 2008, προβάλλεται η χλωρίδα και η πανίδα και οι φυσικού πόροι της περιοχής. Η ίδρυσή του υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εντός των αιθουσών του έχουν στηθεί ειδικές βιτρίνες που αναπαραστούν σκηνές δασικής διαχείρισης παρουσιάζουν βαλσαμωμένα πουλιά και ζώα και υπάρχει πλήθος ερμαρίων με όλα τα είδη φυτών και σπόρων για την ενημέρωση των επισκεπτών αλλά και των φοιτητών στα διάφορα μαθήματα εξειδίκευσης της δασολογικής επιστήμης.

Επίσης σε ειδική αίθουσα λειτουργεί αίθουσα πολυθεάματος με προβολές ειδικού περιεχομένου και εφαρμογές σε Η/Υ με σκοπό την ενημέρωση όλων των επισκεπτών.

Το Δασικό Μουσείο του Π.Δ.Ταξιάρχη αποτελεί εργαλείο μάθησης για τους φοιτητές της σχολής Δασολογίας αλλά και πηγή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές και τους λοιπούς επισκέπτες του και σημαντικό μοχλό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η επίσκεψη στο Μουσείο γίνεται ύστερα από σχετικό αίτημα προς την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Δάσους.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Ταξιάρχης, 63100, Χαλκιδική
Τηλέφωνο: +30.2371094295
+30 2371094096
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση