Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Αρχοντικό Νικολαϊδη

Το οίκημα με τα γοτθικά χαρακτηριστικά και τους δυο ορόφους έπαθε ζημιές στο σεισμό του 1956, δωρήθηκε το 1959 από τους ιδιοκτήτες του στο Δημόσιο και μετά από εργασίες αποκατάστασης οργανώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με υποδειγματικό τρόπο ως μουσείο. Σκοπός της έκθεσης είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού να έλθουν σε επαφή με τα αρχοντικά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζούσαν εδώ και να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού από τα προϊστορικά έως τα νεότερα χρόνια, μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και πληροφοριακό υλικό. Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του αναδεικνύεται από τη φιλοξενία δραστηριοτήτων σχετικών με το αρχαιολογικό και ιστορικό παρελθόν του τόπου, αλλά και με τη σύγχρονη πολιτιστική ζωή της Πάτμου.
Χρονολογείται μεταξύ 1705 -1796. Στο ισόγειο ξεχωρίζει το φουρναριό, οι στέρνες και το παρεκκλήσι. Στον όροφο θα θαυμάσετε τις κρεβατοκάμαρες που λέγονται «ύπνος», τη σάλα ή «νοντά» και τις πάνω αυλές. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο λεγόμενος «αμπάταρος», το ξύλινο αντικείμενο με την περίτεχνη διακόσμηση που χρησιμοποιούσαν ως διαχωριστικό μεταξύ νοντά και ύπνου, αλλά ήταν παράλληλα και αποθηκευτικός χώρος.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Πάτμος 855 00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 11:00-14:00
Tηλ. +30 22470 32709
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση