Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων είναι το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο και ένα από τα ελάχιστα σε παγκόσμια κλίμακα και στεγάζεται από το 1981 στο ιστορικό κτίριο της
πλατείας Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, όπου λειτούργησε το πρώτο κατάστημα της τραπέζης και είναι έργο του αρχιτέκτονα Γιάννη Χρόνη που οικοδομήθηκε στα 1845-1846. Εγκαινιάσθηκε  στις 18 Σεπτεμβρίου 1981 και βρίσκεται στον πρώτο όροφο.  

Στις τέσσερις αίθουσές του παρουσιάζεται μία πληρέστατη συλλογή ελληνικών χαρτονομισμάτων που περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που εξέδωσε η Ιονική από το 1839 έως το 1920, τα χαρτονομίσματα που τύπωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Κρήτης και Ηπειροθεσαλλίας καθώς και κερματικά γραμμάτια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα τοπικά ενοριακά χαρτονομίσματα που είχαν εκδώσει πολλές ελληνικές κοινότητες σε τουρκοκρατούμενες περιοχές υπό την κάλυψη της Εκκλησίας, τα προσχέδια του πρώτου ελληνικού νομίσματος, σε σχέδιο του Κερκυραίου γλύπτη Μιχαήλ Αξελού και η πλούσια συλλογή μεταπολεμικών χαρτονομισμάτων από διάφορες χώρες καθώς και ένα κινέζικο χαρτονόμισμα του 1.300 μ. χ. από τα παλαιότερα που υπάρχουν παγκοσμίως.
mouseio-xartonomismatwn-1.jpg
 Eπίσης, ο επισκέπτης μπορεί να δει μία σειρά από διάφορα αντικείμενα, όπως μήτρες στις οποίες εκτυπώθηκαν χαρτονομίσματα δεκάδες σφραγίδες, έγγραφα, βιβλία, νομίσματα, γραμματόσημα κ.α. που αφορούν στην ιστορία της τράπεζας, των Ιονίων Νήσων, και στα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησε το Ελληνικό Κράτος.  

Τέλος, στον δεύτερο όροφο αναπαρίσταται με λεπτομέρεια η διαδικασία παραγωγής ενός σύγχρονου χαρτονομίσματος: η χάραξη της μακέτας σε μεταλλικές πλάκες, η κατασκευή του ειδικού χαρτιού, η μέθοδος ενσωμάτωσης του υδατόσημου, η επεξεργασία στα σύγχρονα μηχανήματα εκτύπωσης, η φύλαξη και η διανομή του. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Νικηφόρου Θεοτόκη 32, Κέρκυρα 491 00
Τηλέφωνο: 2661 041552
Ιστότοπος: http://ionianstate.pblogs.gr/364756.html
Ώρες λειτουργίας: κατά τους θερινούς μήνες είναι 10:00 - 14:00 καθημερινά ,ενώ τους
χειμερινούς μήνες το Μουσείο ανοίγει μόνο για ομάδες επισκεπτών κατόπιν συνεννόησης
με την κα Αγγελική Ανυφαντή στο τηλ.:26610 80342
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση