Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού

Το Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού ιδρύθηκε το 1995. Το κτίριο υπήρξε η οικία Βαγιάκου, η οποία αγοράστηκε από τον Βασίλη Ποριάζη, πρόεδρο του Συλλόγου Πορτιανατών Λήμνου Αθηνών, Πειραιώς & Περιχώρων.

Τα αντικείμενα συγκεντρώθηκαν με μεγάλο κόπο, αγάπη και μεράκι. Επιθυμία είναι το Μουσείο να αποτελέσει έναν τόπο μνήμης, όπου οι παλαιότεροι νοσταλγούν τις στιγμές του παρελθόντος κι οι νεότεροι μαθαίνουν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, των παππούδων και των γιαγιάδων.

Η έκθεση της λαογραφικής συλλογής λειτουργεί σε ένα παραδοσιακό κτίσμα στο χωριό Πορτιανού. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού της Λήμνου. Η συλλογή του Μουσείου αναβαθμίστηκε και αναδιοργανώθηκε με σκοπό την αρτιότερη επικοινωνία του περιεχομένου της και την προσέλκυση επισκεπτών.

Η έκθεση λειτουργεί στους δύο ορόφους του υπάρχοντος κτιρίου και στο ισόγειο πρόσκτισμα του υπαίθριου χώρου, με συνολικό εμβαδόν περίπου 225 τ.μ.
Οι βασικοί χώροι παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων έχουν ως στόχο μέσα από την επιλογή και έκθεση των ιστορικών αντικειμένων να αναδείξουν τον τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων της Λήμνου σε παλαιότερες εποχές, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις του βίου τους, όπως είναι η ζωή στο σπίτι, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, οι πνευματικές αναζητήσεις, τα ήθη και τα έθιμα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διέπει τον κύκλο ζωής του ανθρώπου.

Μετά από μελέτη και ανάλυση του περιεχομένου της συλλογής επελέγησαν οι κατάλληλοι τρόποι έκθεσης των αντικειμένων. Οι χώροι του Μουσείου αναδιοργανώθηκαν και η παρουσίαση των εκθεμάτων υποστηρίζεται από σύγχρονα μέσα προβολής και οπτικοακουστικά μέσα.

Πληροφορίες

Διεύθυνη: Πορτιανό 814 00
Τηλέφωνο: +30 22540-51785
Eίσοδος ελεύθερη
Λειτουργεί από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου καθημερινά και ώρες: 10.00 π.μ. έως 01.00 μ.μ. και 06.00 μ.μ. έως 09.00 μ.μ., και τον υπόλοιπο χρόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση