Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στεγάζεται στο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Ενώ ο περιβάλλων χώρος του χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος.

Σ’ αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.

Σκοπός του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι:

  • Η συλλογή, τεκμηρίωση, συντήρηση, έκθεση και ερμηνεία του πάσης φύσεως μουσειολογικού υλικού που σχετίζεται με τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943 στα Καλάβρυτα καθώς και με όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το Ολοκαύτωμα στον ευρύτερο χώρο της επαρχίας Καλαβρύτων.
  • Η προώθηση της εκπαίδευσης και έρευνας με την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων , εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και ιστορικών συνεδρίων , δημοσιεύσεων και εκδόσεων, με θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του νομικού προσώπου.
  • Η δημιουργία εξειδικευμένης βιβλιοθήκης και ιστορικού αρχείου που σχετίζονται με το αντικείμενο του νομικού προσώπου.
Το έργο αναστήλωσης του Δημοτικού Σχολείου και μετατροπής του σε Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Κτιρίων και Αναστήλωσης Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο δε προϋπολογισμός του ανήλθε στο ποσό των 1.167.332,42 Ευρώ.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 9 Ιανουαρίου 2005 από τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στα μνημεία της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής. Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ: Για συσκευές iOS και για συσκευές Android.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Α. Συγγρού 1-5, 25001, Καλάβρυτα
Τηλέφωνο: 26920 23646
Ώρες λειτουργίας: 1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου
Τρίτη έως Κυριακή 09:00 - 16:00
Δευτέρα: Κλειστά
1 Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου
Τρίτη έως Κυριακή 09:00 - 16:00
Δευτέρα: Κλειστά
Εισιτήρια:
Ολόκληρο: 3€
Γενική είσοδος για ενήλικες
Μειωμένο: 2€
Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται οι ακόλουθοι:
1. Άτομα άνω των 65 ετών - πολίτες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας)
2. Φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της φοιτητικής κάρτας)
ΔΩΡΕΑΝ είσοδος
Δωρεάν είσοδο δικαιούνται οι ακόλουθοι:
1. Παιδιά κάτω των 18 ετών και φοιτητές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της φοιτητικής κάρτας)
2. Άνεργοι Έλληνες πολίτες με την επίδειξη ταυτότητας και κάρτας ανεργίας
3. Άτομα με αναπηρίες
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση