Friday, 29 March 2024, 10:53

Αθήνα: 22°C

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

    Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

    Πάνος Σόμπολος: Πρέπει να μάθεις να  εκτιμάς τον τόπο σου & την εργασία σου!

    Πάνος Σόμπολος: Πρέπει να μάθεις να εκτιμάς τον τόπο σου & την εργασία σου!

    Χρύσας Ξάνθη
    της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη
    Ο «μέτρ» του αστυνομικού ρεπορτάζ, Πάνος Σόμπολος, μιλάει αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr για την ιδιαίτερη πατρίδα του και τη δημοσιογραφία του σήμερα...
     Tη  Ναύπακτο την  έχουμε στο μυαλό μας  περισσότερο  ως χειμερινό προορισμό, μπορεί να έχει  ανάλογη  τουριστική κίνηση  και το  καλοκαίρι; Έχει  την ανάλογη υποδομή;

    Ασφαλώς. Έχει όλα τα συν, όλα τα θετικά για τουρισμό και κατά την καλοκαιρινή περίοδο και για όλο το χρόνο. Ίσως να μη γνωρίζουν πολλοί ότι η Ναύπακτος είναι από τις αρχαιότερες Ελληνικές πόλεις με μεγάλη ιστορία

    Διαθέτει το εκπληκτικό Ενετικό λιμάνι, που είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, μουσείο, παραδοσιακά σπίτια, πλακόστρωτα καλντερίμια και το υπέροχο κάστρο, από τα καλύτερα της Ευρώπης. Οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά όπως Γρίμποβο, Ψανή κι άλλες ως τη Φωκίδα, είναι πραγματικά ονειρεμένες.

    Στην ορεινή Ναυπακτία, θα συναντήσει ο επισκέπτης πανέμορφα χωριά, πυκνά δάση από έλατα, βελανιδιές, καστανιές, οξιές κι άλλα δένδρα, βρυσούλες πέτρινες με κρύο και γάργαρο νερό, τον Εύηνο ποταμό όπου μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το <ραφτινγκ>. Επίσης θα συναντήσει εκπληκτικά μέρη για ορειβασία και αναρριχήσεις και πολλά άλλα.

    Ως προς την υποδομή που με ρωτάτε: Οπωσδήποτε έχει την υποδομή να φιλοξενήσει επισκέπτες όλων των τάξεων. Διαθέτει δεκάδες ξενοδοχεία στην πόλη, στις παραλίες καθώς και στις ορεινές περιοχές.

    Το Αιτωλικό είναι ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς αλλά λίγοι το γνωρίζουν.  Γιατί πιστεύετε δεν έχει την ανάλογη αναγνωσιμότητα και την επισκεψιμότητα που του αξίζει;Tί θα μπορούσε να γίνει ώστε να αλλάξει αυτό;

     Όπως το λέτε, πραγματικά είναι σπάνιας ομορφιάς, είναι η μικρή Βενετία της Ελλάδας και πολλοί δεν το γνωρίζουν.

    Θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα γι αυτό το υπέροχο μέρος:  Το Αιτωλικό είναι χτισμένο σ ένα μικρό νησάκι, περίπου στη μέση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, με περίπου 5.000 κατοίκους. Συνδέεται δεξιά κι αριστερά  με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια, μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα και πλάτους οχτώ μέτρων που κατασκευάστηκαν το 1848, είναι ιστορικά διατηρητέα κι έχουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

    Η λιμνοθάλασσα σίγουρα αποτελεί πηγή πλούτου, καθώς μέσα σ αυτή αφθονούν όλα τα είδη των ψαριών όπως ο κέφαλος, η τσιπούρα και άλλα. Από τον θηλυκό κέφαλο, την μπάφα, βγαίνει το εξαιρετικό αυγοτάραχο. Περισσότερα από 250 είδη πουλιών περνούν από τους υδροβιότοπους (ερωδιοί, κύκνοι, χήνες, πελεκάνοι και άλλα).

    Στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών, βρίσκεται ο τάφος της Κυρά Βασιλικής, της τελευταίας συζύγου του Αλή Πασά, ενώ μέσα στο ναό της Παναγίας, τον Απρίλιο του 1824, είχε γίνει η δίκη του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη.

    Με όλα αυτά και πολλά άλλα, δεν έχει τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα που θα έπρεπε να έχει. Νομίζω ότι οι τοπικοί άρχοντες και οι φορείς, μπορεί να παίξουν ρόλο ώστε να αναβαθμισθεί τουριστικά αυτό το μοναδικό για τη χώρα μας μέρος. Αλλά και οι πολιτικοί του νομού μας κι εμείς οι δημοσιογράφοι είναι ανάγκη να συστρατευθούμε ώστε να βγει από την τελματώδη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

    Πρόσφατα δημιουργήθηκε ο σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων, στον οποίο είστε και Πρόεδρος. Ποιοι είναι οι στόχοι του συλλόγου σας και  πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην ανάπτυξη του τόπου σας; Τι ενέργειες έχετε ήδη κάνει;

    Δημιουργήσαμε αυτόν τον Σύλλογο από αγάπη και μόνο για την πατρίδα μας την Αιτωλοακαρνανία. Δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο, είναι πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύεται για πρώτη φορά από δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Δεν έχουμε σχέσεις με κόμματα και παραταξιακές σκοπιμότητες. Ο τρόπος που βοηθάμε τον τόπο μας είναι η προβολή και η ανάδειξη των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, η συνεργασία με τους βουλευτές του νομού, τους δημάρχους και τους όποιους τοπικούς παράγοντες, με τους οποίους συζητάμε και βοηθάμε στην επίλυσή τους.

    Αναδεικνύουμε προβάλλοντας τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορία του τόπου μας. Διοργανώνουμε μαζί με άλλους φορείς ημερίδες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σε πόλεις του νομού μας και γενικά προσπαθούμε για το καλύτερο.

    Στον Σύλλογό μας είναι μέλη δημοσιογράφοι εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων, φωτορεπόρτερς και τεχνικοί που εργάζονται στην Ελλάδα ή και σ όποια χώρα του κόσμου αρκεί να κατάγονται από την Αιτωλοακαρνανία.

    Η περιοχή του Αιτωλικού και ειδικότερα του Αστακού παράγει εξαιρετικής ποιότητας τυριά. Μέσω του συλλόγου του μπορεί να βοηθήσει , κατά τη γνώμη σας, τους κατοίκους της περιοχής που ασχολούνται με τη τυροκομική ανάπτυξη να προαχθούν στο εξωτερικό, μέσω κάποιων κεφαλαίων ή προγραμμάτων;

    Βεβαίως. Τυροκομικά προϊόντα και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, παράγουμε στον Αστακό και γενικότερα στο Ξηρόμερο, το Αιτωλικό, την Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα και σε πολλές άλλες περιοχές.

    Μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, προσπαθούμε να προβάλλουμε αυτού του είδους τα τυροκομικά προϊόντα και να τα διαφημίσουμε. Αυτές τις δυνατότητες έχουμε.
    panagia-foinikia-sompolos.jpg
    Διατελέσατε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Μιλήστε μας για τη θητεία σας στο συνδικαλισμό. Τι ήταν αυτό που αν γυρνάγατε το χρόνο πίσω, θα θέλατε να αλλάξετε και τι δεν προλάβατε να κάνετε;

    Πράγματι ήμουνα πρόεδρος των δημοσιογράφων για τρεις συνεχόμενες θητείες, δηλαδή έξι χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση αυτών των θητειών, δήλωσα ότι δεν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα με το σκεπτικό ότι δεν είμαι επαγγελματίας συνδικαλιστής, πράγμα που απεχθάνομαι. Και μια και αναφέρομαι στον συνδικαλισμό, σας επισημαίνω ότι ο συνδικαλισμός είναι η ιερότερη κατάκτηση για κάθε εργαζόμενο, αλλά εδώ στη χώρα μας έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα! Κάποιοι εκμεταλλεύονται την έννοια του συνδικαλισμού. Πεποίθησή μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει όριο λήξης. Δεν μπορείς να είσαι σ όλον τον εργασιακό σου βίο συνδικαλιστής! Πολλοί από αυτούς δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους! Προσφέρουμε ότι μπορούμε σε τρεις, τέσσερις ή το πολύ πέντε διετίες, οπότε πρέπει να φεύγουμε, να μπαίνουν νεότεροι με σύγχρονες αντιλήψεις, με νέο πνεύμα και νέες ιδέες. Εγώ έτσι πορεύτηκα κι αυτά πρεσβεύω. Απεχθάνομαι το μια ζωή συνδικαλιστής, ή μια ζωή πολιτικός! Κάποτε πρέπει να φεύγουμε!

    Στην ΕΣΗΕΑ προσπάθησα και πέτυχα μαζί με τους συναδέλφους συνεργάτες μου αρκετά πράγματα, αυτό όμως θα το κρίνουν άλλοι. Κάτι που μου έμεινε και με στενοχώρησε ήταν όταν σε κάποιο εργατικό νομοσχέδιο το 2010 είχαμε συντάξει άρθρο με το οποίο θα νομιμοποιούσαμε όλα τα ενημερωτικά SITES της χώρας, δηλαδή θα εφαρμόζονταν Συλλογικές Συμβάσεις,  θα γίνονταν κρατήσεις για τα ταμεία και θα έμπαινε αγγελιόσημο στις διαφημίσεις όπως γινόταν σε όλα τα άλλα ΜΜΕ. Δυστυχώς αυτό το άρθρο, ενώ πέρασε από τις επιτροπές, όταν πήγε να ψηφισθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του, το συγκεκριμένο άρθρο υπ αριθμόν 67 το έβγαλαν έξω! Έφτασα τότε μέχρι τον πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, αλλά άκρη δεν βρήκα. Και μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να βρω ποιος το αφαίρεσε.

    Πιστεύετε ότι οι νέοι συνάδελφοί σας έχουν τις κατάλληλες γνώσεις έτσι ώστε να μεταδώσουν στον κόσμο τη σπουδαιότητα του αστυνομικού ρεπορτάζ;

    Πιστεύω ότι οι νεότεροι συνάδελφοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε όποιο Μέσο κι αν εργάζονται.

    Ωστόσο το αστυνομικό ρεπορτάζ έχει ιδιαιτερότητες, έχει πολλές δυσκολίες σε σύγκριση με άλλα ρεπορτάζ. Σε θέλει σε συνεχή εγρήγορση! Δεν έχεις ωράριο, δεν έχεις αργίες και ώρες ξεκούρασης όπως άλλα ρεπορτάζ.

    Εγώ πάντοτε λέω στους νεότερους συναδέλφους: Όπου ταχθήκατε να υπηρετήσετε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, σ όποιον τομέα, θα πρέπει αυτό που κάνετε να το αγαπήσετε πολύ, να επιδοθείτε εξ ολοκλήρου σ αυτό που κάνετε και να λέτε τα πράγματα και τα γεγονότα σωστά, όπως τα βλέπετε και  μη κοροϊδεύετε ποτέ τον κόσμο που σας διαβάζει, σας βλέπει ή σας ακούει. Εγώ έτσι πορεύθηκα στην μακρόχρονη δημοσιογραφική μου πορεία.

    Τι κινδύνους ενέχει το να ασκείς αστυνομική δημοσιογρφία;

    Κίνδυνοι υπάρχουν γιατί μην ξεχνάτε ότι έχεις να κάνεις με δολοφόνους, με τρομοκράτες με κλέφτες και γενικά με κάθε λογής κακοποιούς. Χρειάζεται προσοχή, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αν είσαι σωστός κι αντικειμενικός, αν δεν παρασύρεσαι από συναισθηματισμούς, εμπάθειες, υπερβολές και ψέματα, οι όποιοι κίνδυνοι μειώνονται στο ελάχιστο.

    Τα fake news είναι η καινούργια μάστιγα που εξαπλώνεται ραγδαία στον τομέα της δημοσιογραφίας. Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου;

    Έχουν εξαπλωθεί ραγδαία και δυστυχώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Fake news συναντάμε παντού, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά νομίζω ότι το κακό έχει παραγίνει στο διαδίκτυο. Ό,τι θέλει ο καθένας γράφει, ό,τι θέλει λέει κι ό,τι σκέπτεται το αρρωστημένο μυαλό του το πλασάρει…

    Δυστυχώς η νομοθεσία σ αυτά τα θέματα είναι ελλιπής και για το λόγο αυτό η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα πρέπει να συνεργασθούν μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

    Όμως αυτό το τεράστιο πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τέλος, γνωρίζουμε ότι ασχολείστε και με τη συγγραφή βιβλίων ενώ έχετε ήδη 4 καταξιωμένα βιβλία στο ενεργητικό σας. Τί μας επιφυλάσσετε για το μέλλον;

    Έχω ξεκινήσει να γράφω το πέμπτο μου βιβλίο, το οποίο θα πραγματεύεται τη Γυναίκα - Έγκλημα και αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες!

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη