Συνεντεύξεις

Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

Σταύρος Νικολαΐδης: Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά!

Χρύσας Ξάνθη
της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη
Ο δημοφιλής  ηθοποιός και σκηνοθέτης, Σταύρος Νικολαΐδης έχοντας διαπρέψει και αγαπηθεί τόσο στο θέατρο όσο και στη τηλεόραση, μιλάει στο gnoristetinellada.gr για το ρόλο του στη παράσταση «Η Νεράιδα και το παλικάρι», τα άμεσα επαγγελματικά του σχέδια και τη Λάρισα.
Η Βroadway Show Productions, παρουσιάζει 50 χρόνια μετά, την ανεπανάληπτη αισθηματική κωμωδία της Finos  Films, η «Η Νεράιδα  και το παλικάρι» για πρώτη φορά στο θέατρο σε διασκευή – σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Πώς βλέπετε το γεγονός ότι πολλές ελληνικές ταινίες μεταφέρονται στο σανίδι τη σήμερον εποχή; Θεωρείτε ότι υπάρχει κρίση στη φαντασία των θεατρικών παραγωγών για κάτι καινούργιο;

Θεωρώ μια πολύ καλή ευκαιρία οι νεότερες γενιές, που  δεν μεγάλωσαν όπως εμείς με τις παλιές ελληνικές ταινίες, να έρθουν κοντά σε αυτά τα όμορφα μέσα από την αφέλεια τους κείμενα, τα αμιγώς ελληνικά πρότυπα και ήθη και το διαχρονικό χιούμορ, με σύγχρονους ηθοποιούς, που τους έχει αγαπήσει από την τηλεόραση. Και οι μεγάλοι όμως που τα έχουν δει τόσες φορές, τα βλέπουν με άλλο μάτι, τα ξανά ανακαλύπτουν γιατί το θέατρο είναι τελείως διαφορετική υπόθεση.  Από την άλλη εμένα σαν ηθοποιό μου αρέσει να αναμετριέμαι με ρόλους που αγάπησα, γέλασα,  βάζοντας κι εγώ την δική μου πινελιά.

Πρωταγωνιστείτε σε μία παράσταση όπου κυριολεκτικά «σπάει» ταμεία και πολλοί θα ζήλευαν, στο ρόλο του «Ενωμοτάρχη». Πώς προέκυψε αυτός ο ρόλος και ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα όταν σας έγινε η πρόταση;

Χαίρομαι γιατί μέσα στη όλη επιτυχία, κάνω κι εγώ την προσωπική μου επιτυχία σε έναν τόσο ξεχωριστό ρόλο. Απ´ ότι ξέρω ήμουν η πρώτη επιλογή του Βάλαρη, στην περίπτωση που ο κ. Τσούκας απέρριπτε την πρόταση να επαναλάβει αυτόν τον ρόλο μετά από 50 χρόνια, όπως πέρυσι ο κ. Βογιατζής. Κι εγώ όμως εξ αρχής θεώρησα ότι αυτός είναι ο ρόλος που μου ταιριάζει περισσότερο απ’ όλους.

Σε τι οφείλεται  κατά τη γνώμη σας η επιτυχία της θεατρικής παράστασης 50 χρόνια μετά;

Μερικούς λόγους τους ανέφερα στην πρώτη απάντηση. Είναι μια καινούργια ματιά, πιο σύγχρονη, τιμώντας όμως το πνεύμα και την εποχή της ταινίας. Πολύ έξυπνη ήταν και ιδέα του Βάλαρη να εντάξει τον τρομερό Ζωϊδάκη σε ρόλο αφηγητή με τις πανέξυπνες μαντινάδες του και την έντονη παρουσία κρητικής μουσικής και χορών.

Η εν λόγω παράσταση περνάει το μήνυμα ότι η αγάπη όλα τα νικά. Πιστεύετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο στις μέρες μας;

Αυτό είναι το μήνυμα των περισσότερων θεατρικών, συγγραφικών και κινηματογραφικών έργων, εκτός εξαιρέσεων. Αυτό πιστεύω κι εγώ μέχρι σήμερα. Ελπίζω, ότι στο μέλλον δεν θα έρθει κάποια εποχή που θα χαθεί το συναίσθημα, γιατί θα χαθεί κι όλη η ομορφιά της ζωής κι οι άνθρωποι θα λειτουργούν σαν ρομπότ.
stavros-nikolaidis-2.jpg
Πρόσφατα σκηνοθετήσατε τη παράσταση «Καραμέλες Ούζου» στην οποία και συμμετείχατε. Πόσο εύκολο είναι να σκηνοθετείς και να παίζεις ταυτόχρονα;

Πολύ! Ο ηθοποιός από τη φύση του είναι ανασφαλές όν κι έχει ανάγκη το τρίτο μάτι. Την επιβράβευση και την διόρθωση. Αναγκάστηκα να αφήσω λίγο πίσω το δικό μου υποκριτικό, πατώντας στις ευκολίες και στην πείρα μου, για να φροντίσω περισσότερο τους άλλους δυο ηθοποιούς και το σύνολο της παράστασης.

 Εάν έπρεπε να σκηνοθετήσετε την Ελλάδα του σήμερα, τι όνομα θα δίνατε στη παράσταση;

Μάλλον θα ήταν πορνό και θα την ονόμαζα «Οίκος ανοχής κι ενοχής». Αν όμως το έκανα παιδική παράσταση θα είχε να κάνει κάτι με τον Καραγκιόζη.

Φέτος, εκτός από τη θεατρική παράσταση, σας βλέπουμε και στο σήριαλ του Ant1, η  «Επιστροφή». Έχετε δεχτεί άλλες επαγγελματικές προτάσεις; Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Τηλεοπτικά όχι, εκτός από την προσπάθεια προώθησης ενός δικού μου σήριαλ και κάποιες κουβέντες με τον κ. Μανουσάκη που θα κάνει σειρά για την γενοκτονία των Ποντίων, και θα ήθελα σαν τρελός να συμμετάσχω. Με αγγίζει το θέμα και λόγω Σμυρναίικης καταγωγής. Θεατρικά κάτι στήνεται για το καλοκαίρι, αλλά θα μπορώ να στο ανακοινώσω σε λίγες μέρες.

Ας περάσουμε στο τόπο καταγωγή σας, τη Λάρισα. Ποια μέρη της πόλης πρέπει να επισκεφθεί οπωσδήποτε ο επισκέπτης;

Η Λάρισα έχει γίνει από τις πιο όμορφες πόλεις και από άποψη διασκέδασης είναι στις 3-4 πιο πλήρεις. Είναι γεμάτη πλατείες, αξιοποιημένες όχι παρατημένες, παρά πολλούς πεζόδρομους, το Φρούριο, το αρχαίο θέατρο, το τεράστιο πάρκο Αλκαζάρ, κ.α.

 Τέλος, η Λάρισα διαθέτει ένα πολύ ωραίο αρχαίο θέατρο. Πιστεύετε αξιοποιείται σωστά;

Όχι, βέβαια. Μα δεν αξιοποιείται, εκτός κάποιων εορταστικών εξαιρέσεων. Πρέπει να φτιαχτεί ώστε να μπορεί να δεχθεί κόσμο. Είναι κρίμα να μένει απλώς για να το κοιτάμε.
Image

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση