Friday, 03 May 2024, 05:29

Αθήνα: 18°C

    ΝΕΑ

    Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

    Σπάει το φράγμα των έξι εκατομμυρίων τουριστών η Αθήνα

    Σπάει το φράγμα των έξι εκατομμυρίων τουριστών η Αθήνα

    Το φράγμα των 6 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών ετοιμάζεται να σπάσει για πρώτη φορά το 2019 η Αθήνα, επιβεβαιώνοντας με ένα θετικό σερί επταετίας την καθιέρωσή της ως ένας από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς πρώτης γραμμής.

    Συνολικά, την περίοδο 2012-2018 το σύνολο των διεθνών αφίξεων εξωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπερδιπλασιάστηκε, από 2,5 εκατομμύρια το 2012 σε 5,7 εκατομμύρια το 2018, ενώ τα στοιχεία μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο παρουσιάζουν αύξηση -σε ετήσια βάση- της τάξης του 12%. Ακριβώς αυτή η τουριστική άνθηση της Αθήνας, από το 2013 και μετά, αναδεικνύει την ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης και ανάπτυξης του προορισμού που θα συνδυάζεται παράλληλα «με τις ανάγκες πολιτών, επισκεπτών και τουριστικών επιχειρήσεων», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Λαμπρινή Καρανάσιου- Ζούλοβιτς. Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση τη 15η ετήσια έρευνα ικανοποίησης των επισκεπτών της πόλης που πραγματοποίησαν οι ξενοδόχοι στους επισκέπτες τους, αναδεικνύεται το ζήτημα της καθαριότητας ως το Νο 1 πρόβλημα για μία ακόμη χρονιά. Οι τουρίστες αναφέρουν ότι η δημόσια καθαριότητα είναι ανεπαρκής, με βαθμολογία λίγο πάνω από τη… βάση, μόλις 5,6 στα 10 – μακράν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

    Πρόγραμμα 264 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων

    Τα θέματα της καθαριότητας αλλά και της ασφάλειας στην πόλη ήταν, κατά τις πληροφορίες, από τα πρώτα που τέθηκαν στο τραπέζι των επαφών που είχε προ ημερών και η δημοτική αρχή υπό τον κ. Κώστα Μπακογιάννη με τους ξενοδόχους της Αθήνας. Από πλευράς του δήμου ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα ο προϋπολογισμός του 2020, που περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα ύψους 264 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει από ασφαλτοστρώσεις και αναπλάσεις σε πεζοδρόμια και πλατείες μέχρι βελτιώσεις στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στο αστικό πράσινο και τα κτίρια.

    Ενδεικτικά, στο κομμάτι της καθαριότητας, μεταξύ άλλων, η αγορά κάδων και υλικού εξοπλισμού φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε 6 εκατ. αντιστοιχεί το πρόγραμμα για τη συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και 20 εκατ. κοστίζει η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης και καθαρισμού του δημόσιου χώρου με παράλληλη αντικατάσταση και αναδιοργάνωση του δικτύου των κάδων φτάνει σε κόστος τα 3 εκατ., ενώ 7 εκατ. ευρώ υπολογίζονται η κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος τριετίας για την τακτική συντήρηση και πλύση καθώς και η προμήθεια εξοπλισμού συλλογής απορριμμάτων. 

    Στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος του δήμου, θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 40 εκατ. ευρώ για πλατείες, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, ενώ μέχρι τις αρχές του 2020 το ίδιο θα γίνει με έργα αξίας 42 εκατ. ευρώ για νέες ασφαλτοστρώσεις που θα συμπληρώσουν τα 9 εκατ. ευρώ που ήδη εκτελούνται. Για να υπάρχει μια πιο απτή αίσθηση, τα 42 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 1,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ασφαλτόστρωσης στην πόλη ή αλλιώς σε περίπου 175 χιλιόμετρα οδικού δικτύου. Την ίδια στιγμή, πρωτοβουλία για την ενίσχυση του αστικού τουρισμού στην Αττική ετοιμάζει και το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα συγκαλέσει ευρεία συνάντηση των συναρμόδιων υπουργείων με στόχο να καταστεί ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

    Πάνω από 10 νέα ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια

    Η βελτίωση συνολικά της πόλης για κατοίκους, επιχειρήσεις και επισκέπτες είναι τώρα εκ των ων ουκ άνευ, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η προσθήκη – αναβάθμιση – επαναλειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμη και σε σημεία όπου λίγα χρόνια πριν μια τέτοια κίνηση θα συνεπαγόταν τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο. Ενα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία που ήταν παροπλισμένο για επτάμισι χρόνια, ο «Ηριδανός» στην οδό Πειραιώς, πουλήθηκε από την Probank Leasing της Εθνικής Τράπεζας το καλοκαίρι και επαναλειτουργεί εδώ και λίγο καιρό ως «Athenaeum Eridanus Luxury Hotel». Για επαναλειτουργία μέσα στον Δεκέμβριο ετοιμάζεται και το πρώην «Acropol» στην Πειραιώς 1, ενώ στον αριθμό 10 της ίδιας οδού ένα από τα παλιά κτίρια γραφείων μετατρέπεται, υπό κινεζική ιδιοκτησία, σε 4άστερο 49 δωματίων.

    Επίσης, τότε προγραμματίζεται να λειτουργήσει και το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Selina στην Αθήνα, σε ένα από τα κτίρια της πλατείας Θεάτρου, ως «Selina Athens Theatrou». Στην οδό Φειδίου, ένα από τα κτίρια όπου έχει γραφτεί Ιστορία μετατρέπεται σε 4άστερο ξενοδοχείο 35 δωματίων, ενώ στη συμβολή των Κάνιγγος και Χαλκοκονδύλη ετοιμάζεται να επιστρέψει την άνοιξη του 2020 το επίσης κλειστό από το 2010 πρώην «Κάνιγγος 21».

    Πολυαναμενόμενη αλλά για αργότερα, αφού οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, είναι η 5 αστέρων επιστροφή του πρώην «Esperia Palace» ως «Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens» από τους ισραηλινούς της Fattal στο «ασφαλιστικό ακίνητο» της Σταδίου, κλειστό από τις αρχές της δεκαετίας, όπως και η άφιξη (το 2021) του πρώτου «Moxy», του ομίλου της Marriott, στην Αθήνα, σε ένα από τα… σπασμένα κτίρια γραφείων στα πέριξ της Ομόνοιας, γνωστό και ως Σαρόγλειο Μέγαρο. Μεγάλη επένδυση και εγκρίσεις θα απαιτήσει η ανακατασκευή του πρώην «La Mirage» στην Ομόνοια, ένα από τα επίσης παροπλισμένα ακίνητα της περασμένης δεκαετίας. Εντός του εμπορικού τριγώνου οι αφίξεις είναι συνεχείς, με ενδεικτικές αυτές του «The Editor Hotel Athens» σε παλιότερα ακίνητα που ανακατασκευάστηκαν πλήρως, ενώ το α’ τρίμηνο του 2020 αναμένεται η έλευση του «ΝLH Monastiraki», μετά το πρώτο NLH που είχε ανοίξει στη Συγγρού προ τριετίας.

    Η βαθμολογία των τουριστών: «Ναι» στη φιλοξενία και τη διασκέδαση, «όχι» στην καθαριότητα και τη ρύπανση από τους επισκέπτες της Αθήνα

    Από την πλευρά τους, οι ξένοι τουρίστες της ελληνικής πρωτεύουσας τη βαθμολογούν με λίαν καλώς, 8,1 στα 10, όπως προέκυψε συνολικά από τη 15η ετήσια έρευνα της ΕΞΑΑΑ. Σε αυτή συμμετείχαν 1.500 επισκέπτες ξενοδοχείων-μελών της Ενωσης που ήρθαν στην Αθήνα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019.

    Η δημόσια καθαριότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κατάσταση στις πλατείες και τα πεζοδρόμια είναι τα μεγάλα μείoν της Αθήνας, με βαθμολογίες από 5,6 έως 6,2, ενώ η κουλτούρα, η συμπεριφορά των κατοίκων και η διασκέδαση-αναψυχή τα δυνατά της σημεία, με αξιολογήσεις από 8,8 έως 9,3. Οι Καναδοί, οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί εμφανίζονται ως οι πλέον ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους, με συνολική βαθμολογία ικανοποίησης 8,7, 8,5 και 8,2 αντίστοιχα. Ανά εθνικότητα και για τους τουρίστες που έρχονται στην πόλη για αναψυχή, οι Αμερικανοί αποτελούν μακράν την κύρια αγορά της Αθήνας και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. Οσον αφορά τις δαπάνες στην πρωτεύουσα, κατά μέσον όρο αυτή κυμαίνεται στα 115 ευρώ (αξιοθέατα, εστιατόρια και καφέ, αγορές, τοπική μεταφορά). Οι Αμερικανοί δαπανούν τα περισσότερα, ήτοι 135 ευρώ/άτομο την ημέρα, ενώ οι Αυστραλοί και οι Καναδοί 133 και 130 ευρώ αντίστοιχα.

    To Food Hall θα φέρει 1 εκατομμύριο επισκέπτες στο Αρσάκειο

    Περί το 1 εκατομμύριο τουρίστες από το σύνολο των 3 εκατομμυρίων υπολογίζεται ότι θα προσελκύει σε ετήσια βάση η νέα αγορά τροφίμων, αλλιώς ο Πολυχώρος Προώθησης της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής που σχεδιάζεται στο Αρσάκειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της αναγέννησης του ιστορικού συγκροτήματος που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Η Αθήνα πρόκειται να αποκτήσει το 2021 τον πρώτο μεγάλο γαστρονομικό προορισμό σε έκταση 11.000 τ.μ. από τη Legendary Food.

    Η επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται στο Αρσάκειο Μέγαρο, βασίζεται στην ιδέα των food halls στην Ευρώπη, τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή μεγάλη ανάπτυξη, δεδομένου ότι ήδη λειτουργούν 100 και επιπλέον 200 είναι υπό κατασκευή.

    Η Legendary Food δημιουργήθηκε από τέσσερις ανθρώπους της αγοράς, τον κ. Κεφαλογιάννη, δύο πρώην τραπεζικούς, τους κυρίους Βαγγέλη Κοντζιά και Παναγιώτη Τριανταφυλλόπουλο, και τον κ. Πίτερ Οικονομίδη, γνωστό από την πορεία του στη στρατηγική του branding.

    Το πρόγραμμα αξιοποίησης του Αρσάκειου Μεγάρου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι αυτή τη στιγμή κενό λόγω και της κρίσης, περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της Στοάς του Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αιθρίου, ενώ παραμένουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι επισκέπτες με συντηρητική πρόβλεψη αναμένεται να φτάνουν στους 10.000-12.000 ημερησίως. Στόχος του προγράμματος είναι οι Στοές Βιβλίου και Ορφέως να ανακτήσουν τον κεντρικό ρόλο που είχαν στη ζωή της πρωτεύουσας μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου, το οποίο θα είναι συνώνυμο της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής.

    Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846, όταν χτίστηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, έως το 1925, οπότε το όλο κτιριακό συγκρότημα καταλάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλερ και Κριεζή.
    Tags:

    Επιλογή Περιοχής

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη