Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Καβάλα: οδοιπορικό στη γραφική πόλη του Βορρά

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Πολλοί λόγιοι έχουν γράψει επανειλημμένα για την Καβάλα. Ένας αυτούς είναι και ο Καβαλιώτης συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης. Μάλιστα  στο  βιβλίο του «Καβάλα, Μια πόλη στη λογοτεχνία», με προορισμό την όμορφη παραθαλάσσια και γραφική πόλη του Βορρά, ο ίδιος εξυμνεί την πατρίδα του, αφού όπως πρόσφατα ανέφερε σε συνέντευξή του «Η Καβάλα καθορίζει τα γραπτά μου». Η Καβάλα είναι, άλλωστε, τόπος με εκπληκτικά αξιοθέατα και και απίστευτα μέρη για να δει κανείς.
Αρχαίοι Φίλιπποι

Πρόκειται για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και έναν από τους σπουδαιότερους ολόκληρης της Ελλάδας, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνικής ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου. Το 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκεπτόμενος τους Φιλίππους, ιδρύει την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης και βαφτίζει την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, την Λυδία.

Το Κάστρο

Η ακρόπολη κατασκευάστηκε τον 1425. Ο εξωτερικός περίβολος της ενισχύεται από δύο τετράγωνους πύργους τοποθετημένους στις βόρειες γωνίες, έναν πολυγωνικό στο μέσο της ανατολικής πλευράς και έναν προμαχώνα στη νοτιοανατολική γωνία.

Μονή Παγγαιώτισσας

Βρίσκεται πάνω από το Χορτοκόπι. Την τοποθεσία επέλεξε μια οικογένεια Ποντίων, έπειτα από ένα θείο όραμα που τους αποκάλυψε τον τόπο που βρισκόταν η άγια εικόνα, που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες, και αυτός είναι ο λόφος που βρίσκεται η μονή μέχρι σήμερα.

Εκκλησία του Αγίου Παύλου

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους και πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, στην οδό Ομόνοιας. Ο απόστολος και μαθητής του Χριστού πέρασε και καθαγίασε τον τόπο μεταδίδοντας το μήνυμα της χριστιανοσύνης. Άρχισε να χτίζεται το 1900 και εκτός από την εξωτερική του καλαισθησία ξεχωρίζει και για τις απαράμιλλης ομορφιάς αναγεννησιακές αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του.
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Οι «Καμάρες είναι το εντυπωσιακότερο τμήμα ενός εκτεταμένου συστήματος ύδρευσης που κατασκευάστηκε για να υδροδοτήσει τον άνυδρο βράχο της χερσονήσου Παναγίας, όπου αναπτύχθηκε η αρχαία και μεσαιωνική φάση της πόλης της Καβάλας.

Το Τέμενος και μεντρεσές Χαλίλ Μπέη

Βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγιάς. Το σωζόμενο τέμενος χρονολογείται από το 1900 και στην βάση έχει βρεθεί τρίκλιτος χριστιανικός ναός. Ο μιναρές, που δεν εφάπτεται στο Τέμενος, πιθανότατα χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Από το 1930 μέσα στο τέμενος στεγάζεται η φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας.

Το Ιμαρέτ Καβάλας

Είναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό συγκρότημα το οποίο χρονολογείται από το 1817-1821. Χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλί Πασά, βαλή της Αιγύπτου.

Το Κονάκι Μεχμέτ Αλί Πασά

Ήταν η οικία του Μεχμέτ Αλί Πασά (1805-1848) και βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγιάς. Χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα αλλά έχουν γίνει επισκευές στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα.

Δημοτικό Μουσείο Καβάλας

Το Δημοτικό μουσείο Καβάλας άνοιξε τις πόρτες του το 1988 και στεγαζόταν σε ένα παραδοσιακό νεοκλασσικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα του μουσείου είναι τμήματα του ιστορικού αρχείου, με έγγραφα από τα υποπροξενεία Αγγλίας, Γαλλίας και Αυστρίας που λειτουργούσαν στην πόλη, ιδιωτικές συλλογές εγγράφων, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα, εικαστική συλλογή με πίνακες και γλυπτά, τμήμα φυσικής ιστορίας με δείγματα από υδροβιοτόπους της περιοχής, τμήμα βιβλιοθήκης και τμήμα μουσειακής αγωγής.
Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Είναι χτισμένο στο αριστερό άκρο του λιμανιού με πρόσοψη προς τη θάλασσα. Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχουν ευρήματα που σχετίζονται με τον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τάς, επιτύμβιες στήλες γλυπτά και νομίσματα που σχετίζονται με τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μουσείο Καπνού Καβάλας

Η επεξεργασία και εμπορία καπνού αποτέλεσε το σημαντικότερο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της Καβάλας. Συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, μέχρι τη δεκαετία του 1950 όπου το καπνεμπόριο παρήκμασε, εξ’ αιτίας της μαζικής εισαγωγής καπνού από χώρες του εξωτερικού. Το Μουσείο Καπνού άνοιξε το 2003 στο ισόγειο του κτιρίου του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς.

Παραλίες

Η πόλη προσφέρει 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής που εκτείνονται από το κέντρο της πόλης καθώς και δυτικά και ανατολικά από την πόλη. Οι παραλίες είναι πολύβουες καθώς όλες προσφέρουν εύκολη πρόσβαση και είναι χτισμένες σε μεγάλους οικισμούς. Μερικές από αυτές είναι η Κεραμωτή, η Καλαμίτσα, ο Μπάτης και το Περιγιάλλι.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση