Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Χαλκιδική: Η οπτασία με τα «τρία πόδια»!

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Αρχαιολογικοί χώροι με μεγάλη ιστορία, παραδοσιακά γραφικά χωριά, πανέμορφες παραλίες, πυκνά πευκοδάση, ένα από τα πιο ωραία σπήλαια της Ευρώπης και η γενέτειρα του Αριστοτέλη. Η Χαλκιδική ξετυλίγει τις ομορφιές της στον επισκέπτη.
Προϊστορικός τύμβος στο Κριαρίτσι

Χρονολογείται από τα τέλη της μέσης έως την ύστερη φάση της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Ο τεχνητός αυτός γήλοφος κάλυπτε 30 τάφους με κυκλικούς περιβόλους, καθένας από τους οποίους περιείχε αγγεία με τις στάχτες των νεκρών. Το εύρημα εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τις ταφικές συνήθειες και για τις μεθόδους κατασκευής των ταφικών τύμβων κατά την Εποχή του Χαλκού.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα Χαλκιδικής, το σπήλαιο Πετραλώνων είναι ανοικτό για το κοινό από το 1979. Στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν από τον Άρη Πουλιανό τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών, κατ’ εκτίμηση του ίδιου των αρχαιότερων Ευρωπαίων προγόνων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Το σπήλαιο ανακάλυψε ο Φίλιππος Χαντζαρίδης στις 10 Μαΐου του 1959 και έγινε γνωστό για τα παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα ήδη από το 1960, μετά την τυχαία ανακάλυψη στο σπήλαιο από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρηγιαννίδη, του περίφημου απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου.

Καταρράκτες Βαρβάρας

Ανηφορίζοντας από την Ολυμπιάδα προς τη Βαρβάρα, λίγο μετά το κιόσκι θέας, ένας χωματόδρομος στα δεξιά μας οδηγεί σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της Χαλκιδικής, τους καταρράκτες της Βαρβάρας, που κρύβονται μέσα στο πυκνό δάσος.

Χελωνολίμνη Μαυρόμπαρα

Κοντά στο Πολύχρονο βρίσκεται μία μικρή λίμνη, η Μαυρόμπαρα, και το σπίτι των χελωνών. Είναι μία προστατευόμενη περιοχή. Σε αυτόν το βιότοπο ζουν τρία ξεχωριστά και σπάνια είδη χελωνών. Πριν τη φωτιά του 2006 η λίμνη περιβαλλόταν από ένα πλούσιο πευκοδάσος. Η λίμνη επιζεί αιώνες και αναφέρεται σε αρχαία γραπτά ενώ έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές από όλον τον κόσμο. Δίπλα στη λίμνη υπάρχει μία φυσική πηγή νερού.
Αρχαία Όλυνθος

Στην περιοχή του Πολύγυρου, η μία από τις δύο πόλεις του, αυτή στον βόρειο λόφο, που βασίστηκε στο ιπποδάμειο σύστημα, αποτελεί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα καλύτερα δείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού της Κλασικής εποχής, ενώ ιστορικά αποτέλεσε έδρα του Κοινού των Χαλκιδέων.

Αρχαία Ακανθος

Η αυτή πόλη απλωνόταν σε τρεις λόφους του όρους Στρατονικού σε μία έκταση 560 στρεμμάτων, νοτιοανατολικά από τον οικισμό της Ιερισσού. Η τειχισμένη πόλη πήρε το όνομά της είτε από από τα πολλά αγκάθια της περιοχής, είτε από τον ακανθοειδή σχηματισμό της οχύρωσης. Συστηματική ανασκαφή δεν έχει γίνει. Στην περιοψή σώζονται απομεινάρια του κρηπιδώματος του αρχαίου λιμανιού. Από τα ερείπια τα πιο εντυπωσιακά είναι τα τείχη της ακρόπολης, αφού διασώζονται τμήματα με ύψος έως και 8 μέτρα! Τα ορατά λείψανα είναι κυρίως τμήματα από την οχύρωση της πόλης, από τα τείχη και ένα εντυπωσιακό τμήμα της ακρόπολης.

Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος δεσπόζουν είκοσι παγκοσμίως μοναδικά μοναστήρια αναλλοίωτα στο χρόνο. Πρόκειται για έναν από τους πιο σπουδαίους τόπους της Ορθοδοξίας. Προτείνουμε σε όλους τους άντρες, καθώς η είσοδος απαγορεύεται στις γυναίκες, να επισκεφτούν αυτόν τον ξεχωριστό τόπο για να νιώσουν τη γαλήνη, τη σοφία αλλά και την ιερή πνευματικότητα της πίστης.

Άλσος Αριστοτέλη

Βρίσκεται στο όμορφο ορεινό χωριό Στάγειρα του Δήμου Αριστοτέλη, σ’ ένα πάρκο με θέα σ’ όλον τον κόλπο της Ιερισσού. Λειτουργεί από το 2003 και είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.

Το καρνάγιο της Ιερισσού

Η περιοχή των ναυπηγείων έχει διατηρήσει κατά το περισσότερο τον παλαιό χαρακτήρα τους. Γοητευτικό είναι το θέαμα του καρνάγιου, όπου στέκουν παλιά σκαριά πλοίων σαν Βιβλικοί «κιβωτοί». Και τα καινούρια όμως σκαριά, φρεσκοβαμμένα και καλαφατισμένα, θα σας δώσουν την εντύπωση ότι η έκταση του χρόνου είναι ατελείωτη. Το καρνάγιο είναι ένα πολύ γνωστό αξιοθέατο της περιοχής και έλκει πλήθος τουριστών κάθε χρόνο. Σήμερα λειτουργούν τρία καρνάγια και τα σκαριά που κατασκευάζονται εδώ, ταξιδεύουν στις θάλασσες όλης της Ελλάδας, μοναδικοί πρεσβευτές της απαράμιλλης τέχνης των Ιερισσιωτών καραβομαραγκών.
Πύργος της Ουρανούπολης

Βρίσκεται στο μετόχι Προσφόριον, το οποίο ανήκε στην αγιορειτική μονή Βατοπεδίου. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε πηγές του 1344 αλλά εικάζεται ότι είναι παλαιότερος. Τον Μάιο του 1379 ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παλαιολόγος απήλλαξε τον πύργο από φορολογικές υποχρεώσεις κατά την παραμονή του εκεί. Το κτίσμα υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1585 και ακολούθησαν επισκευές. Στον Πύργο κατοίκησαν πρόσφυγες κυρίως από την Προποντίδα μετά το 1922 αλλά και το αγγλικής-αυστραλιανής καταγωγής ζεύγος Lock το 1928, το οποίο παρείχε βοήθεια στους πρόσφυγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και προσέφερε πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο στους κατοίκους, ενώ παράλληλα φρόντισε τον Πύργο.

Η διώρυγα της Ποτίδαιας

Στον παραθαλάσσιο αυτό οικισμό του νομού Χαλκιδικής, κυριαρχεί η διώρυγα που ενώνει τους δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο, διευκολύνοντας έτσι τη ναυσιπλοΐα. Με μήκος 1.250 μέτρα και πλάτος 40, με τη σημερινή της μορφή άνοιξε το 1930.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από ολόκληρη τη χερσόνησο, τόσο τα προϊστορικά χρόνια, όσο και τη γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αρχικά εκτέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Όλυνθο, την αρχαία Άκανθο στην Ιερισσό, το ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Χαλκιδικής. Εκεί εκτίθενται και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Ολύνθου.

Παραλίες

Από την αρχή της χερσονήσου της Σιθωνίας μέχρι το κάτω άκρο της και από τις δύο της πλευρές, κάθε σπιθαμή του δρόμου και κάθε του στροφή κρύβει άλλη μια χρυσαφένια αμμουδιά με τυρκουάζ νερά που θα σε μαγέψει. Παραλίες που η κάθε μια χωριστά αποτελεί ένα μικρό παράδεισο, που έχουν χρυσαφένια άμμο μέσα σε καταπράσινα τοπία και τα κρυστάλλινα νερά τους είναι βραβευμένα με γαλάζια σημαία! H παραλία στον Νέο Μαρμαρά, την Νικήτη, την Ελιά, τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και οι Καβουρότρυπες, η Τρανή Αμμούδα, ο Όρμος της Παναγίας και τόσες άλλες θα καλύψουν απόλυτα κάθε σου απαίτηση και κάθε γούστο. Στο μυχό του Σιγγιτικού κόλπου, στο παραθαλάσσιο χωριό Πυργαδίκια βρίσκονται οι όμορφες αμμουδιές Ακτή Σαλονικιού, Κάμπος και Γυαλικιές, στην Ιερισσό μια τεράστια σε μήκος αμμουδιά και στο νυησί της Αμμουλιάνης υπάρχουν αρκετές εξαιρετικές παραλίες για κολύμπι. Ακόμη, όλες οι ακτές κοντά στην πόλη της Ουρανούπολης ενδείκνυνται για τους παραθεριστές. Με μια μεγάλη αμμουδιά και διαφανή ρηχά νερά, η παραλία Χρούσω είναι ένα must-see, για τους επισκέπτες στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Η πλούσια βλάστηση παρέχει σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ακόμη το Ποσείδι αναφέρεται σε έναν αποικιακού φάρου, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Η παραλία μπορεί να βρεθεί στο νοτιοδυτικό άκρο της Κασσάνδρας, το οποίο διαθέτει 2 χιλιομέτρων μεγάλη αμμώδη παραλία και κρυστάλλινα νερά. Τέλος, βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία, η παραλία Αλυκές της Αμμουλιανής διαθέτει εξαιρετικά διαυγή νερά, λευκή άμμο και πολλές εγκαταστάσεις.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση